Влада придумала чергове «зняття обмежень для стрімкого зростання» (відеоблог)

Олег Медуниця

Експерт з питань бюджету та децентралізації. Член Комітету Верховної Ради з питань бюджету VII-VIII скликань. Брав участь у процесах розробки та впровадження бюджетної реформи, адміністративно-територіальної реформи та реформи децентралізації. Навчався…

PLG_K2_UEF_SOCIAL_PROFILES

Сторінка у Фейсбук
13 червня 2012


Сьогодні я буду говорити про рейдерське захоплення бізнесу оцінки майна.

Усі ми з вами час від часу зверталися до послуг оцінювачів майна. Люди оцінюють земельні ділянки, майно, яке ми отримуємо в спадок, чи продаємо чи купуємо. Як правило оцінювачі за свої послуги беруть певні гроші. Великі чи невеликі – це інше питання.

Але зараз в один момент вони всі втратили свою роботу. Їх було в Україні всього 9, 5 тисяч. Близько 40 таких людей працювало в Сумській області, в тому числі 20 оцінювачів працює у нас в місті Суми. Тепер ці люди у зв’язку з прийняттям нового порядку оцінювання майна втратили свою роботу.

Всього одне речення в закон, і тисячі людей не мають роботи. А мають роботу тільки невелика група оцінювачів, яким влада дала відповідні ліцензій. Таких людей всього 40 в усій Україні.

Ціни на їхні послуги зросли майже в 5 разів. Терміни робіт збільшилися майже в 10 разів, тому що тепер все це робиться майже місяць.

І в результаті фактично став весь ринок нерухомості в Україні. У результаті місцеві бюджети втрачають податки, регіони втрачають робочі місця.

Замість того, щоб стати на бік місцевого, так би мовити, виробника послуг, про що часто говорить наш губернатор, який тут придумує якусь стратегію, яка нібито успішно нас просуває кудись в далечину, місцева влада нічого не робить і мовчки спостерігає за розвитком подій.

Тому наше з вами завдання - відстояти інтереси цих людей. І найкраще це зробити шляхом зміни цієї влади.