Управлінська криза

Олег Медуниця

Експерт з питань бюджету та децентралізації. Член Комітету Верховної Ради з питань бюджету VII-VIII скликань. Брав участь у процесах розробки та впровадження бюджетної реформи, адміністративно-територіальної реформи та реформи децентралізації. Навчався…

PLG_K2_UEF_SOCIAL_PROFILES

Сторінка у Фейсбук
29 лютого 2020

Дев'ять місяців тому, а саме 20 травня, відбулася інаугурація Президента. Потім були позачергові парламентські вибори, на яких Президент і його політична сила отримали монополію влади в Україні. Розпочався політичний процес заміни чиновників. Були звільнені всі голови обласних державних адміністрацій. Призначені нові керівники. У деяких регіонах уже по другому разу.

Цей пост про нашу Сумщину. Минуло дев'ять місяців. Прикордонний регіон, який межує з Російською Федерацією, країною-агресором, досі не має очільника обласної адміністрації. Не призначений не лише голова ОДА, а і керівники районних державних адміністрацій. Натомість, п'ятеро з керівників районів за цей час було звільнено. І знову ж таки, на їхнє місце ніхто не був призначений.

На фоні розмов про відставку Уряду, я так розумію, що процес призначення керівника Сумської області вкотре відкладається на невизначений термін.

У результаті ми вже маємо потужну управлінську кризу. А на тлі бюджетної кризи, якої не було з 2014-го року, адекватність дій нової управлінської команди викликає сумніви. Це може призвести до непрогнозованих наслідків.

Січень став рекордним за показниками падіння промислового виробництва в державі. Не виконуються ані державний, ані місцеві бюджети. Всюди по Україні.

Уряд провалив два останні аукціони з продажу облігацій внутрішньої державної позики. А продаж цінних паперів, до речі, був суттєвим джерелом наповнення державного бюджету. Відповідно, невиконання плану надходжень до державного бюджету призведе до невиконання видаткової частини бюджету. А отже, будуть скорочені видатки на державні програми. І у першу чергу, державні програми скоротять саме в тих регіонах, які не мають керівництва.

Адже саме зараз необхідно активізувати і наполегливо рухати процес залучення в область коштів з державного бюджету.

В Сумській області під загрозою опинилося фінансування з Державного фонду регіонального розвитку (ДФРР) та з Дорожнього фонду. Нещодавно я побачив перелік тих областей, які не подали жодного проекту до ДФРР. Сумщина серед таких областей.

Я на 100% переконаний, що Сумській області не вдасться забрати всі кошти, які держава визначила на реалізацію, на будівництво об'єктів за рахунок ДФРР. Адже ті регіони, які своєчасно не подадуть перелік об'єктів із необхідною документацією (а це складний і тривалий процес), просто не отримають цих грошей. І Сумщина, на жаль, входить до цієї групи ризику.

Трохи кращою може бути ситуація із Дорожнім фондом. Бо, коли ми приймали закон про Дорожній фонд, ми «вийняли» його із тіла загального фонду державного бюджету. Але, безумовно, процеси в економіці держави також впливають на його наповнення. Тому і цю роботу також слід активізувати. Інакше Сумщина не отримає запланованого фінансування.

Єдиною позитивною новиною може бути те, що Уряд затвердив порядок використання коштів з Дорожнього фонду (про це я дізнався з Телеграм-каналу Гончарука). До цього переліку, серед інших об'єктів, включено і будівництво ділянок транспортного коридору Київ-Суми-Харків, яке розпочали ще ми, як попередня влада. Але наразі, особисто мені, не відомо, скільки закладено коштів, які саме ділянки будуть ремонтуватися й відновлюватися у межах цього транспортного коридору.

Поки що це єдина позитивна новина для Сумщини.

Взагалі-то складається враження, що Зеленський забувся про існування Сумської області. З початку виборчої кампанії ані в якості кандидата, ані в якості Президента він жодного разу не відвідав Сумщину. Із усіх урядовців до Сумської області приїздив аж цілий Міністр ветеранів. Усе. Більше нікого.

Хіба, може, дочекаємося месію на сцені у Підопригорах під час щорічного рандеву з 95 кварталом? А якщо серйозно, новій владі слід перестати гратися порожнім словоблуддям і почати працювати.