Сумська поліція отримала гаджети вартістю 1,3 мільйони

22 грудня 2016

19 грудня рішенням комісії з розпорядження конфіскованим майном Управління ДВС Сумщини 71 гаджет було передано обласній поліції.

Йдеться про 55 айфонів та 16 айпедів, які митники вилучили у квітні 2015 року. Крім поліції на конфіскат претендувало більше 30 заявників, серед яких і організації, що опікуються сиротами та інвалідами. Зокрема просили планшети представники громадських організацій «Фенікс» і «Академії народної творчості інвалідів» для навчання і розвитку людей з особливими потребами.

Але комісія більшістю голосів (8 – «за» з 12 ) вирішила все-таки передати гаджети поліції. За словами заступника начальника ГУ Нацполіції у Сумській області Володимира Бабича ці айпеди і айфони необхідні для того, щоб управляти створеними в області 37 групами швидкого реагування. За такою схемою працює патрульна поліція. Оскільки система «Цунамі» (Центр управління нарядами міліції) передбачає тільки електронні повідомлення про події, електронну їхню обробку, електронне їх списання, електронну звітність. « Без цього ми не можемо,» – пояснив потребу поліції в гаджетах Володимир Бабич.

Але з’ясувалося, що ці пристрої фірми Apple неможливо використовувати для цих потреб поліції. Річ у тім, що патрульні підключаються до системи «Цунамі» за допомогою програми “LIS-M”, яка розроблена для операційної системи Android.

"З технічного описання програми «LIS-M» видно, що її складовою є програмний модуль для системи Android. Якщо ця програма для Android, то її не можливо запустити на пристроях типу айфон, айпад чи айтач ", – каже спеціаліст з розробки мобільних додатків Максим Скляров.

Навіщо правоохоронці просили гаджети, які неможливо використовувати у роботі начальник ГУ Нацполіції Сумщини Микола Лушпієнко коментувати відмовився. А його заступник Володимир Бабич відповів: «Я що навмисно щось зробив?! Когось обманув?! Заволодів якимось майном?! Зараз опрацьовується технічна можливість, уточняються, вірніше, технічні можливості цієї техніки».

Поки що гаджети зберігаються на складах державного підприємства «Сетам».

Публікацію створено в рамках проекту «Експертне співтовариство Східної України проти корупції у бюджетній сфері», який впроваджується «Бюро аналізу політики» за фінансової підтримки National Endowment for Democracy.