Російські тролі добралися і до Сумщини

Андрій Крамченков

Кандидат фізико-математичних наук, ексзаступник Голови Сумської ОДА з питань економіки, фінансів та промислової політики, член постійної комісії з питань бюджету у Сумській міській раді VII скликання, експерт з аналізу бюджетів

28 серпня 2018

Тільки найбільш неуважні (якщо не сказати грубіше) люди не встигли помітити, що Росія вже п’ятий рік поспіль веде гібридну війну проти цивілізованого світу. Війна ця ведеться не тільки в Україні, і ведеться вона не тільки танками та артилерією. І жертвами цієї війни стають не тільки солдати. 

Однією з ключових складових гібридної війни є війна інформаційна, і українці від неї страждають набагато більше, ніж американці, сирійці чи чорногорці – ефесбешні боти і тролі можуть тут просто писати російською мовою, не вивчаючи англійську, арабську чи чорногорську. Наша двомовність здешевлює роботу ворожих ботоферм. Нажаль. До того ж ще живе покоління людей, переконане, що в газеті «Правда» писали лише правду, а «погану людину по телевізору не покажуть!». Критичне мислення поки розвинуте у дуже невеликого прошарку людей.

Чималого розголосу здобуло втручання російських хакерів, тролів і ботів до виборчого процесу в США. За це Росія, а особливо її владно-олігархічна верхівка, нестиме відповідальність. Але Сполучені Штати за океаном, а Україна поруч – і тут російський спрут має набагато більше інформаційного впливу. Тут декілька центральних телеканалів у власності відверто проросійських сил (не кажучи вже про газети чи інтернет-видання), тож вплив російської консолідованої медіа-машини на наші вибори для нас  давно не новина. Але молодь думає, що знайшла рішення цієї проблеми – не дивитися телевізор, замінивши його соціальними медіа. Але чи є це рішенням? Виявляється – ні. Єдиним захистом від тролів і фейків є виключно критичне мислення і звичка перевіряти факти.

Доречі, ефесбешні тролі втручаються не тільки у ваші інтернет-дискусії щодо виборів президента чи парламенту, виявляється, вони намагаються впливати і на набагато більш важливі речі – на вакцинацію дітей. Нещодавно у реферованому науковому журналі «Journal of Research and Practice» було опубліковано дослідження про те, як у Twitter російські боти та тролі кілька років поспіль поширювали брехню про вакцини та роздмухували антивакцинаторські настрої у суспільстві. Дослідники проаналізували тисячі твітів, опублікованих між 2014 та 2017 роками. Велика кількість з тих, де йшлося про вакцинацію, була написана з фейкових російських акаунтів. Це вже не про те, яким буде наступний президент України. Це про те, чи житимуть наші діти, чи будуть вони здорові – а це, погодьтеся, куди важливіше.

Стаття в науковому журналы

Все це – прояви роботи створеної Кремлем пекельної системи пропаганди, що вже ідеально працює над обробкою власного населення та вже перейшла до роботи за кордоном. Але кожен з нас може спробувати захиститися з принципом «невловимого Джо» з анекдоту – мовляв, кому ми потрібні на нашій забутій Богом і Урядом Сумщині? Нажаль, щупальця російського медіа-спрута дотягнулися вже і до нас. 

Какие ваши доказательства

Нещодавно значного (для сумського сегменту фейсбуку) розголосу набув пост Олега Очкалова про вітання з Днем Незалежності України від голови місцевого осередку партії «За Життя» Олександра Соколова. Раптом хто не знає, в керівництві партії «За Життя» є такі відомі своїми проросійськими поглядами особи, як Вадим Рабинович та Євген Мураєв. Але вони до останнього намагалися використовувати нішу протестного електорату, уникаючи прямої асоціації з уламками «Партії регіонів». Але нещодавно «За Життя», можна сказати, здійснила камін-аут – прийняла до своїх лав одіозного кума Путіна та колишнього «адвоката» Василя Стуса – Віктора Медведчука.

Ми ще дивувалися, чого це місцеві члени та активісти партії «За Життя» так уперто не коментують вступу Медведчука до своїх лав? Воно-то зрозуміло, тема токсична, але ж зовсім замовчати її не вийде. Виявилося, вони готували звичайну ефесбешну зброю – ботоферму з місцевим колоритом. Докази її перших «пострілів» наведені на скріншотах – майже однакові коментарі від аккаунтів, що майже не мають друзів, містять всього пару фото та в основному репости матеріалів з різних сумнівних джерел. Кожен з ботів несе майже той самий меседж, і всі вони – абсолютно випадково ‑ «вступилися» за Соколова :-)

Всі ці скріншоти зроблені під репостами згаданого вище поста Олега Очкалова.

Боти СОколова 1Боти СОколова 2

 

Боти СОколова 3

Або ось свіжий приклад: сумчанин Дмитро Зимін робить репост матеріалу з ключовими словами "Медведчук" і "за гратами". І - о диво! - хоч пост дводенної давнини, але на його репост злітаються боти і залишають позитивні коменти про Медведчука. 
Окремої уваги заслуговують дивні імена ціх ботів. Імовірно, такі імена вони обирають для того, щоби пошукова система їх легко знаходила і вони могли отримувати зарплату за кожен написаний коментар.

Боти СОколова 4

Доречі, не виключено, що після публікації цієї статті, тролі повидаляють чи позмінюють свої коментарі, після чого мене можуть покликати в суд про захист честі, гідності та ділової репутації. Але гугл пам’ятає все, як ви знаєте!

Так що знайте, вплив путінської медіа-машини докотився і до наших тихих Сум, і тези російської пропаганди впливатимуть не тільки на ваше голосування на виборах, а і на ваше рішення про щеплення вашої дитини та інші важливі рішення. Єдиний захист від цього – критичне мислення і звичка перевіряти факти. В наш інформаційний час це як звичка чистити зуби – жити без неї все ж можна, але набагато гірше. У ХХI столітті реба нам всім вчитися інформаційній гігієні так само, як протягом ХХ століття всі навчилися гігієні звичайній. 

P.S.: Якщо ви думаєте, що пошук ботів – це якесь сакральне знання, якому вчать тіко агентів кривавого Госдєпа, типу мене, то ви помиляєтесь. Ось вам пара посилань, де досить детально розписана методика пошуку ботів. Доречі, ботів використовує не тільки російська пропаганда ;-)

http://texty.org.ua/pg/news/textynewseditor/read/63438/Kutepov_Jak_rozpiznaty_robotu_botiv_u_socmerezhah

https://voxukraine.org/longreads/bots/article-ru.html

P.P.S: Цей текст написаний виключно за підтримки моєї дружини, але підтримка як міжнародних, так і українських донорів на боротьбу проти російської пропаганди в 30 км від україно-російського кордону, була б абсолютно доречна :-)