Резервіст чи вже рекрут

Андрій Букін

Виконавчий директор ГО "Клуб "Шанс". Експерт з питань бюджету та охорони здоров‘я. Навчався в Українській академії банківської справи. Юрист. СумДПУ. Практичний психолог. СумДУ. Бізнес-адміністрування. Має досвід 7 років роботи у…

PLG_K2_UEF_SOCIAL_PROFILES

Сторінка у Фейсбук
31 березня 2021

Верховна Рада дозволила президенту неодноразово призивати в армію резервістів без оголошення мобілізації. Такий закон, ініційований Володимиром Зеленським, а парламент ухвалив на позачерговій сесії у вівторок. За нього проголосували 256 депутатів.

Тож треба розібратися, чому ветерани проти подібних ініціатив парламенту.

Згідно з новим законом до військової служби будуть призивати резервістів в особливий період.

А хто ці резервісти?

- хто "уклав контракт про проходження служби у військовому резерві та/або зарахований до військового оперативного резерву".

Тобто це фактично всі хто пройшов військову службу у шести хвилях мобілізації та був на контракті.

Оперативний резерв - це люди з бойовим досвідом, ті, хто відслужив у армії за контрактом або ж в одній з хвиль мобілізації.

А якщо не резервіст не піде?

За ухилення від військового призову резервістів буде притягнений до кримінальної відповідальності на строк від 3 до 6 років.

А на який термін можуть призиватися резервісти?

Термін не визначений законом, його буде встановлено указом призведена коли буде ухвалене рішення щодо залучення резервістів.

Тобто це може бути і 6 місяців, а може і 25 років.

Можливо поняття «особливий стан» це про оголошення війни?

Але і тут – ніт. Особливий стан у нас триває з 2014 року по сьогоднішній день.

Заробітна платня резервістів, можливо хоч з цим все буде добре?

Законом передбачено встановлення мінімальної заробітної плати для резервістів, якщо вони ні де не працювала. А якщо вони працюючі, то за ними зберігається середньомісячна зарплатня.

Виходить, що влада без оголошення мобілізації, може у буд-який час мобілізувати будь-якого ветерана, перекинути на фронт на невизначений термін і може не платити заробітної платні, на рівні з контрактниками. А при спробі не погодитися з такою диспозицією – отримати реальний строк від 3-6 років.

Люди, що віддали здоров’я, час, пожертвували бізнесами, кар’єрами в очах нинішньої влади «гарматне м’ясо». Одна справа добровольці, які йшли на фронт у 2014-2015 роках. Інша справа це призов ветеранів, без оголошення мобілізації.

В цій країні відбувається якийсь сюрреалізм.

При загостренні, кому треба і так буде на фронті, без військкоматів та військових частин. Але робити з вільних людей кріпаків – це вже занадто.

То що друзі ветерани – тепер ми всі потенційні рекрути?