Ремонт маленького криворізького театру за великі кошти

30 вересня 2015

Товариство колишнього регіонала Андрія Кодинця, «АЛ Інвестстрой», як і 2 роки тому, розіграло тендер по ремонту Криворізького театру «Академія руху» з підставною компанією на суму понад 22 млн. грн.

КП «Криворізький академічний міський театр музично-пластичних мистецтв «Академія руху» у вересні цього року провело тендер щодо реалізації ремонтних робіт на території театру. Тендер виграло криворізьке ТОВ «АЛ Інвестстрой», яке вже розпочало ремонтні роботи закладу у 2013 році. У 2013 році цим товариством було виграно конкурс на ремонт «Академії руху» на суму 8,26 млн. грн.

Закупівля 2013

Як зазначає сайт «Коментарі: Дніпропетровськ», згідно з техзавданням, у театрі повинні замінити покрівлю, утеплити й наново пофарбувати фасад, замінити вікна й двері, реконструювати комунікації, перекласти підлогу, оновити внутрішнє опорядження, також зробити прибудову, призначення якої пояснює журналістам заступник директора театру Антоніна Бєльська. До того ж товариство-переможець має замінити асфальтобетонне покриття на території театру. Єдиним конкурентом ТОВ «АЛ Інвестстрой» було скандальне товариство «Ремтекс», засноване «регіоналами» і відоме своїм фігуруванням у корупційних схемах.

Минуло два роки з моменту початку робіт у театрі і ось комунальне підприємство знову проводить конкурс на реалізацію ремонту закладу, продовжуючи роботи до 2017 року. Підзаголовком до назви робіт є «Коригування робочого проекту». Така назва говорить про те, що є й робочий проект, який наразі коригується. До слова, це «коригування» коштувало міському і обласному бюджету більше 22 млн. грн. (а сам ремонт – 8,26 млн. грн.). На наше прохання надіслати електронний варіант робочого проекту, заступник директора театру відповіла, що іншого проекту, окрім представленого на сайті «Державні закупівлі», вони не мають. А це означає, що з’ясувати документально, які роботи вже було проведено (витрачено 8 млн. грн.), а які коригуються (коштують 22 млн. грн.) для звичайного громадського активіста неможливо.

За старою схемою товариство конкурує з одним, цього разу маловідомим підприємством «Константа-1», яке нагадує «підставного» конкурента.

Розкриття пропозицій

Про фіктивність опонента говорить його готовність вести роботи вартістю понад 20 млн. грн., маючи при цьому розмір статутного фонду в 500 грн.

Фіктивне підприємство

Різні джерела подають неоднакову інформацію щодо власників і місця розташування підприємства. Власником компанії, як зазначає ЄДР, є Юрій Радутний, який одночасно керує декількома маленькими підприємствами неоднорідного спрямування (ТОВ «Регул», ТОВ «Ресурсенерго КР»). ТОВ «Регул» вже конкурувало з «АЛ Інвестстрой» у криворізьких тендерах.

Будівельні роботи залишаються одними з найважче досліджувальних складових державних закупівель, особливо, коли звичайні активісти не можуть ознайомитись із планом проведення ремонтних робіт. Маємо надію, що «коригування» ремонту «Академії театру» дійсно буде проведено якісно,а не фіктивно, як процедуру тендерних торгів.

Публікацію створено в рамках проекту «Експертне співтовариство проти корупції у бюджетній сфері», який впроваджується «Бюро аналізу політики» за фінансової підтримки National Endowment for Democracy.