Реконструкція 1 км трамвайної колії за 125 мільйонів у Харкові

Тарас Бортнік

Експерт Бюро аналізу політики

04 травня 2016

У Харкові нарешті буде проведена реконструкція трамвайної колії по просп. Московському (майдан Конституції – пров. Слюсарний – будинок №19 – пров. Вірменський). Відрізок колії буде коштувати місту 125 млн грн. 

Вперше тендер на реконструкцію цього відрізку оголосили 28 липня 2015 року, тоді очікувана вартість складала 81 млн грн., проте тендер не було проведено. Інші відрізки колії взялося реконструювати КП «Міськелектротранссервіс». Для порівняння ціновою пропозицією цього підприємства за 212 м був 1 млн 400 тис. грн. Тоді як на сьогодні за реконсткурцію 315 м колії ТОВ «СК СТС» отримає 42 млн грн. Після ще однієї спроби укласти договір 4 лютого 2016 року оголошують повторний тендер із очікуваною вартістю 119 млн грн. Проте його відміняють без оголошення причини. 

 Додаток 1 Відмова у реконструкції

На початку квітня цього року було проведено ще один тендер, за результатом якого вже було вирішено акцептувати пропозицію товариства-новачка «СК СТС», яке ще не вигравало державних тендерів і було засноване у 2014 році. Конкурентом ТОВ «СК СТС» в усіх трьох відрізках виступило ТОВ «Макс Білдінг», засноване 2014 року зі статутним фондом у 1000 грн.

 Додаток 2 Статутний фонд Макс Білдінг

«Макс Білдінг» запропонувало суму в 10 млн дешевшу. Такий чіткий збіг у цінових пропозиціях двох товариств здається дивним з огляду назапропоновану, наприклад, ПАТ «Київметробуд» ціну 180 млн грн. за реконструкцію трамвайної лінії по вул. Дмитрівській у м. Києві, яка простягається на майже 2 км. До того ж «Київметробуд» виконає згідно з договором ще ряд робіт, зокрема ремонт асфальтного покриття для автомобілів.

Таким чином, стає зрозумілим, що харків’яни переплачують за реконструкцію порівняно невеликої ділянки трамвайної колії. Важко сказати, яку суму місто могло би зекономити, проте, якщо б договір було укладено у 2015 році, то Департамент Інфрастуктури зберіг би 44 000 000 грн. бюджетних коштів. 

Публікацію створено в рамках проекту «Експертне співтовариство проти корупції у бюджетній сфері», який впроваджується «Бюро аналізу політики» за фінансової підтримки National Endowment for Democracy.