Про бюджет Сум-2019: що святий Миколай покладе під подушки сумчанам

Андрій Крамченков

Кандидат фізико-математичних наук, ексзаступник Голови Сумської ОДА з питань економіки, фінансів та промислової політики, член постійної комісії з питань бюджету у Сумській міській раді VII скликання, експерт з аналізу бюджетів

14 грудня 2018

19 грудня - на День святого Миколая - Сумська міська рада прийматиме рішення про бюджет нашого міста на 2019 рік. 

hroshi

Впевнений, що більшість з наших читачів цим питанням не цікавиться. А марно! Кожен з нас не тільки наповнює бюджети різних рівнів, але і має чимало можливостей впливати на їх розподіл.

Доходи

Основні цифри дохідної частини бюджету виглядають наступним чином. Згідно прогнозу фінансистів очікується, що загалом місто отримає 2 482 215 052 гривень доходів. Я свідомо написав цифру без скорочень, щоби ви – платники податків – усвідомили її масштаб. Вона десятизначна! Доходи міста Суми у 2019 році мають скласти майже два з половиною мільярди гривень. З цієї чималенької суми 508 млн. грн. місто отримає у вигляді офіційних трансфертів з державного бюджету (освітня та медична субвенції), а решту – 1 974 млн. грн. місто заробить самостійно на податках (1 813 млн. грн.) та неподаткових надходженнях (157 млн. грн.). Основним податком, за рахунок якого наповнюється міський бюджет, є податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) – податок з вашої зарплати. Наступного року в міську скарбницю має надійти 1 255 млн. грн. цього податку, тобто більше половини від всіх доходів міста. 

Рисунок1 - Доходи бюджету 2019

Серед іншого, що здалося нам цікавим у дохідній частині бюджету – на оренді цілісного майнового комплексу Сумської ТЕЦ місто у 2019 році планує отримати 20 млн. грн., а від надання адміністративних послуг навіть трохи більше – 23,7 млн. грн. Тобто сумчани наступного року більше заплатять у бюджет міста за видачу різних довідок, аніж «Сумитеплоенерго» за оренду ТЕЦ, менших котелень і мереж!

Видатки

Щодо видаткової частини бюджету, то наступного року вона матиме наступний розподіл по галузям.

Рисунок2 - Розподіл видатків по галузям

Як бачите, близько двох третин видатків міського бюджету – утримання шкіл та лікарень. Так на галузь освіти місто наступного року витратить 838,5 млн. грн., причому лише 313,5 млн. грн. за рахунок субвенції з державного бюджету. Медицина ж обійдеться місту у 321 млн. грн., держава профінансує з них лише 194,6 млн. грн.

У видатковій частині бюджету нам здався цікавим той факт, що по коду «Державне управління» (зарплати міських чиновників) планується витратити аж 222 млн. грн.! Ця сума приблизно дорівнює всім витратам, що закладені в бюджеті міста на інфраструктуру і капітальне будівництво разом узяті. Або вдвічі перевищує всі витрати на соціальний захист. А чи не надто дорого нам з вами обходиться така якість управління містом?

Бюджет розвитку

Найбільш цікавою частиною бюджету завжди є так званий бюджет розвитку – це та частина бюджету, яку місто витрачає на власний розсуд. Зазвичай з бюджету розвитку фінансуються нові будівництва, реконструкції, заходи енергозбереження тощо.

Усього згідно проекту у бюджеті розвитку буде 185 млн. грн. Але практика свідчить про те, що протягом бюджетного року ця сума збільшується. Іноді у декілька разів.

Левова частка цієї суми – 57,7 млн. грн. піде наступного року на реконструкцію дитячих садочків. Мова йде про реалізацію проекту «Підвищення енергоефективності в дошкільних навчальних закладах міста Суми». І цей пункт у бюджеті розвитку можна записати у «переможеньки», проте з маленькою оговоркою – заходи енергозбереження у нас в місті реалізуються якось безсистемно. А документи, що розробляються, часто протирічать один одному.

Серед найдорожчих об’єктів у бюджеті розвитку також реконструкція різних секцій каналізаційного колектора. Загалом, якщо порахувати загальну цифру витрат по всім секціям, виходить сума більше 26 млн. грн.

Наступного року міський бюджет продовжуватиме нести витрати на будівництво скейт-парку (1,8 млн. грн.), пляжу в парку Кожедуба (4 млн. грн.), реконструкцію стадіону «Авангард» (8 млн. грн.).

Що цікаво, наступного року заплановано реставрація Альтанки на Покровській площі за чималеньку суму в 3,7 млн. грн. Здається, за таку суму можна випиляти нову Альтанку з цільного шматка титану. Але для з’ясування деталей цієї реставрації варто дивитися проектну документацію.

Якоїсь глобальної «зради» ми цього року в проекті бюджету не знайшли. Але, як кажуть, диявол криється в деталях.

Нагадаємо, що кожен з читачів має змогу прийти з паспортом в суботу, 15 грудня 2018 року о 10 годині в Синю залу Будинку рад (площа Незалежності 2). Там відбудуться громадські слухання з питань бюджету. Чи перетворяться вони на чергову профанацію, коли на слухання зганяють міських чиновників, які слухняно голосують «за» - залежить від кожного з вас. Прийдіть, озвучте свої пропозиції, спробуйте їх відстояти – і ви можете побачити, як ваші побажання з’являться в бюджеті.

Пробуйте, лобіюйте, впливайте! Адже бюджет – це особисто ваші податки. І ви маєте повне право вирішувати, як вони будуть використані.

Андрій Крамченков.

Джерело - Sumy.Today