Повірка лічильників в Сумах, або як виростити маленького монополіста

Максим Корнієнко

Фахівець з місцевих бюджетів та публічних закупівель, експерт у сфері громадського контролю та громадської участі. Отриманий попередній досвід під час роботи на державній службі та в реальному секторі економіки успішно…

PLG_K2_UEF_SOCIAL_PROFILES

Сторінка у Фейсбук
30 серпня 2017
Повірка лічильників в Сумах, або як виростити маленького монополіста

Водоканал + Акваприлад = ???

Чи є якийсь зв’язок між сумським комунальним підприємством КП СМР "Міськводоканал" та приватною фірмою з повірки лічильників ТОВ “Аква Прилад”? Звичайно - як мінімум, у назві обох присутній H2O...

 

Так вже склалося, що цілком випадково ТОВ “Аква Прилад” було створене буквально за кілька місяців після обійняття посади директора КП “Міськводоканал” депутатом СМР від фракції БЮТ Анатолієм Сагачем та одночасно із виникненням ідеї налагодити ситуацію із повіркою лічильників у місті. Просто порівняйте: 20.06.2014 - брифінг менеджменту водоканалу щодо повірки лічильників (відео за   посиланням);  25.06.2014 - реєстрація ТОВ “Аква Прилад” з ЄДРПОУ 39274424.

Розмістилося приватне підприємство через дорогу від комунального за адресою Білопільський шлях, 16. Установа солідна зі статутним капіталом аж у 1000 грн. та із двома десятками статутних видів діяльності від установлення столярних приладів та торгівлі деревиною до будівництва житлових будівель та водомереж.

У 2014-2015 роках Водоканал ненав’язливо пропонував споживачу здійснювати повірку лічильників зручним безконтактним способом, що економив час як мешканців, так і працівників КП.

Коли у 2016-му році у зв’язку зі змінами в законодавстві обов’язок здійснення повірки засобів обліку було покладено на постачальника послуг, почалися спроби монополізувати даний ринок.

16.02.2016 р на веб-порталі tender.me.gov.ua оприлюднюється оголошення про проведення процедури закупівлі за №042934 (ВДЗ № 31 від 16.02.2016). Із чотирьох учасників перевага надається (після відхилення найдешевшої пропозиції) відомому нам ТОВ “Акваприлад”, з яким і підписується угода на 3,6 млн.грн. щодо надання послуг із повірки лічильників до кінця 2016 року.

В 2017-му аналогічна спроба зазнала фіаско - учасник, пропозицію якого було відхилено, оскаржив закупівлю та Антимонопольний комітет зобов’язав КП “Міськводоканал” відмінити дану процедуру (деталі тут).

А тим часом наші друзі не гають часу та реалізують спільну схему Водоканалу та Акваприладу з “обнала” безкоштовної повірки. Звідки припущення, що схема саме спільна, а не махінації одного учасника? Здійснюється обзвон споживачів, у яких настала черга повірки (а звідки взятися базі даних?), із неосвідомленими мешканцями домовляються про здійснення “безкоштовної” повірки за готівку із зарахуванням суми сплати у рахунок майбутніх платежів за послуги водопостачання, працівник Акваприладу здійснює повірку та отримує за це плату готівкою, через місяць споживач звертається до Водоканалу із заявою зарахувати плату за послугу в рахунок майбутніх платежів. І це працює! Навіть не зважаючи на засторогу про те, що при проведенні повірки у сторонніх організаціях КП не здійснюватиме відшкодування (мабуть одні організації є більш сторонніми, інші менш...) Тобто, кінцевий споживач кредитує обох учасників, при тому що вартість повірки вже включена в тариф.

Коли й дана схема набирає розголосу - знаходиться інший вихід. Міськводоканал орендує у Акваприладу та  ще одного учасника ринку спецобладнання для повірки (Акваприладом надано 4 із 6 наявних переливних установок) та укладає угоду про калібрування повірочних станцій та починає здійснювати повірку власними силами.

Важливо: легко та зручно перевірити сплату за послуги Акваприладу за допомогою сервісів Є-data та 007 у відкритому доступі наразі неможливо , так само, як і промоніторити будь-які договори Міськводоканалу, оскільки останній досі не зареєстрував кабінет на Єдиному веб-порталі використання публічних коштів Є-data. Ну ніяк комунальне підприємство не хоче дотримуватися закону та ставати відкритим для своїх власників - громади міста Суми... (хоч про це вже неодноразово наголошувалося міському голові - вкотре спробуємо донести інформацію та примусити КП зареєструватися на "Є-data" належним чином)

Цікаво, що сумарна вартість трьох угод становить 1,1 млн.грн, при тому що вартість скасованої закупівлі річних послуг складала 3,9 млн. Навіть з урахуванням того, що крім обладнання Міськводоканал “орендує” у Акваприладу ще й працівників, різниця вражає.

Отже, між ними таки щось є?