Півмільйона за прогули чиновників Сумської міськради

10 січня 2017

Ми підрахували скільки коштів платників податків міста Суми витратила мерія через неправильні звільнення своїх працівників. 

За даними  Сумської міської ради, наданими у відповідь на наш запит, за останні 10 років у Сумах звільнилося понад 600 працівників міськради, із них як мінімум кожен 13-й був звільнений неправомірно. Принаймні так вирішили суди. Ми говоримо «мінімум кожен 13-й», бо по семи із тринадцяти підрозділів міськради «інформація про поновлених судами працівників відсутня» - таку відповідь ми отримали на наш запит.

Яких же втрат зазнав бюджет міста через неправильні звільнення чиновників? 

За десять років – це 477 133,13 грн., тобто майже півмільйона коштів платників податків. Причому 87% відсотків цієї суми виплачені у 2015 та 2016 роках. Йдеться про гроші, сплачені за час вимушеного прогулу, тобто за час, коли чиновники через незаконне звільнення на роботу не ходили, а від так нічого і не робили. Таку ж суму витрачають з бюджету на оплату праці вихователів одного дитсадочку протягом півроку. І півмільйона - це тільки кошти,  сплачені за час вимушеного прогулу. Інформацію про суму грошей,  витрачених у якості судового збору міськрада надала лише стосовно поновлених співробітників Департаменту інфраструктури міста. Це 4134 грн.

Скільки ж витратили на судовий збір, сплачений під час оскарження рішень судів першої інстанції про поновлення працівників на роботі в інших структурах Сумська міська рада не відповіла.

скрін запит

На думку заступниці Сумського міського голови Альони Дмітрієвської, закон не зобов’язує надавати у відповідь на запит про доступ до публічної інформації дані, які потребують узагальнення або аналітичної обробки.

скрін 1 

То ж скільки коштів платників податків міськрада витратила на судові спори із своїми ж працівниками, сподіваємося ж дізнатися у відповідь на інформаційний запит.

скрін відповідь 1

скрін відповідь 2

скрін відповідь 3

скрін відповідь 4

Публікацію створено в рамках проекту «Експертне співтовариство Східної України проти корупції у бюджетній сфері», який впроваджується «Бюро аналізу політики» за фінансової підтримки National Endowment for Democracy.