Школярі - не бруківка. Чи знайдуться кошти на підгрупи у школах?

Максим Корнієнко

Фахівець з місцевих бюджетів та публічних закупівель, експерт у сфері громадського контролю та громадської участі. Отриманий попередній досвід під час роботи на державній службі та в реальному секторі економіки успішно…

PLG_K2_UEF_SOCIAL_PROFILES

Сторінка у Фейсбук
03 вересня 2018
Школярі - не бруківка. Чи знайдуться кошти на підгрупи у школах?

Разом із першим дзвінком у школах сьогодні більшість батьків міста почули новину про те, що в поточному навчальному році розподілу класів на підгрупи для вивчення окремих предметів (зокрема, таких як англійська та українська мови) не буде. 

Аргументація: "нема грошей!"

Причина: відтепер за рахунок освітньої субвенції з державного бюджету видатки на оплату праці за викладання додаткових чи спецпредметів не покриватимуться, а покладаються на плечі міських бюджетів.

Чому так? Звідки ж брати гроші?

Справа в тому, що ще з 2015 року в результаті законодавчих змін (т.зв. бюджетної децентралізації) більшість зібраних платниками податків коштів залишається на місцях, і місцеві бюджети зросли у рази. Особливо це відчувається на тій частині бюджету, що залишається після покриття всіх обов'язкових витрат, і за рахунок якого здійснюються капітальні видатки на розвиток інфраструктури міста (т.зв. бюджет розвитку). В цифрах: загальний бюджет міста Суми за останні роки в середньому зріс з 1 до 3,5 млрд.грн, бюджет розвитку - з 60 до 600 млн.грн.

Переконаний, що для багатьох це буде відкриттям, але саме завдяки тим самим депутатам Верховної ради ( яких ми всі так щиро ненавидимо :-) ) у Сумах бюджет розвитку зріс більше ніж у 10 разів і саме завдячуючи нардепам сьогоднішнє керівництво міста має проблему з тим, щоб встигнути використати шалену купу грошей (привіт євродворам). Трохи відволікся...

Доходи на місця передалися одразу і дуже швидко, а от видатки передаються поступово рік за роком. І кожен раз із вуст місцевих чиновників при передачі чергових повноважень, що збільшують витрати бюджету на кілька відсотків чути купу невдоволення, при тому що про отримання у рази більших ресурсів всі скромно мовчали. ;-)

Що я хочу цим сказати?

Гроші в міському бюджеті є!!!

І те, що питання забезпечення фінансування можливості розподілу класів на групи досі не вирішене - провина виключно міських чиновників.

Бо якщо для більшості батьків школярів така ситуація стала несподіванкою, то у стінах міськради про неї давно знали. Ще навесні питання піднімалося на планово-бюджетній комісії, згадувалося під час сесійних засідань, але з мервої точки не дуже здвинулося.

Чи здійснені управлінням освіти разом із департаментом фінансів розрахунки додаткової потреби коштів для того, щоб передбачити покриття видатків із міського бюджету? Впевнений, що  так.

Чому досі не виділена вся сума в повному обсязі? Ймовірно, до останнього все ж чекають, "а вдруг" щось перепаде із держбюджету. (так як це робили із фінансуванням охорони здоров'я, через що Суми довгий час не могли запустити підписну кампанію, та займали останнє місце серед інших областей по кількості підписаних декларацій)

Чи все вже пропало? Хочеться сподіватися, що ні.

Під час розподілу 45 млн. перевиконання бюджету за результатами півріччя наприкінці серпня поточного року на фінансування зарплати освітнянам додатково виділено 3 млн.грн. Можливо, частина цієї суми й запланована саме на згадані потреби. Звісно, цього буде замало... Яка насправді потреба і наскільки проблематично її закрити - дізнаємося після отримання відповіді департаменту фінансів на відповідний запит.

Триматимемо руку на пульсі. У проблеми хоч із запізненням, але ще є шанси бути вирішеною.