"Обгризені кістки для медиків і пацієнтів": про ситуацію в галузі медицини

Андрій Букін

Виконавчий директор ГО "Клуб "Шанс". Експерт з питань бюджету та охорони здоров‘я. Навчався в Українській академії банківської справи. Юрист. СумДПУ. Практичний психолог. СумДУ. Бізнес-адміністрування. Має досвід 7 років роботи у…

PLG_K2_UEF_SOCIAL_PROFILES

Сторінка у Фейсбук
13 листопада 2020

Ситуація в галузі медицини на сьогодні лишається критично. Медичні заклади не встигають робити тести, не вистачає реанімацій, величезне навантаження на лікарів первинки та інфекціоністів.

Натомість ми спостерігаємо пафосні заяви голови уряду. Шмигаль заявив, що Європа бере з України приклад у боротьбі з коронавірусом. http://surl.li/gymt

Він переконаний, що країна справляється добре з викликами епідемії. Це прямо суперечить, як реальному стану речей так і доповідям міністра охорони здоров’я.

Зеленський і Єрмак у Феофанії у легкій формі хворіють на коронавірус. Відповідно виникає питання, якщо це легка форма, то чому вони в Феофанії, а не вдома на самоізоляції під наглядом сімейних лікарів. Бо ліжок не вистачає і перебувати у легкій формі в стаціонарі – це забирати чиєсь життя, яке потребує негайної допомоги лікарів. Але це ж філософські питання, на які ми і так знаємо відповідь.

У районах і містах ситуація, ще гірша. Хвороба поширюється шаленими темпами. Здача аналізів та призначення лікування розтягується на тижні. Щоб зробити КТ треба заплатити кошти і чекати своєї черги, більше десяти днів. Це свідчить про те, що медична галузь на грані зриву. Колосальне навантаження на сімейних лікарів, які ведуть по 250-300 хворих. Шалене навантаження на лікарів інфекціоністів та медичний персонал. Вони працюють 24/7 у надзвичайно складних умовах.

Враховуючи все вищеперераховане, слід подивитися в майбутнє. Яким же має бути обсяг фінансування на медичну галузь, враховуючи пандемію.

Що говорить законодавство?

Частиною п’ятою статті 4 Закону України “Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення” визначено: “5. Програма медичних гарантій затверджується Верховною Радою України у складі закону про Державний бюджет України на відповідний рік. Обсяг коштів Державного бюджету України, що спрямовуються на реалізацію програми медичних гарантій, щорічно визначається в Законі України про Державний бюджет України як частка валового внутрішнього продукту (у відсотках) у розмірі не менше 5 відсотків валового внутрішнього продукту України це 225,3 млрд. грн. (5% ВВП).

Натомість у Пояснюючій записці до внесеного Кабінетом Міністрів України законопроєкті №4000 від 14.09.2020 “Про державний бюджет на 2021 рік”, що внутрішній валовий продукт (ВВП) на 2021 рік складає 4 505,9 млрд. гривень.

У проєкті видатків Держбюджету на 2021 рік передбачена сума на реалізацію програми державних гарантій медичного обслуговування населення в обсязі 123,4 млрд.гривень, що на 101,9 млрд.гривень менше(!) від суми 225,3 млрд. грн. (5% ВВП).

Чи планується тотальне скорочення видатків у інших галузях? - Ніт.

Видатки на утримання ОП, кабміну та ВР зросли сумарно майде на 1 млрд грн.

Видатки на утримання офісу Генеральної Прокуратури зросли на 1.9 млрд грн.

Видатки на утримання СБУ зросли на 2,9 млрд грн.

Видатки МВС зросли на 3,8 млрд грн.

Вчора пацієнти виходили на акцію протесту під Кабмін, щоб не допустити зменшення фінансування медичної галузі. Активісти принесли під Кабмін "обгризені кістки для медиків і пацієнтів" Пацієнти вимагають не зрізати бюджет на медицину.

Чи почули їх? Це питання лишається відкритим. http://surl.li/gyjo

Громадськістю була сформована петиція до президента http://surl.li/gyjm з вимогою зберегти фінансування медичної галузі на рівні 5% від ВВП.

Отже не дивлячись на пандемію та колапс у галузі медицини – чиновники продовжують зменшувати фінансування на лікарів та їх утримання. Що свідчить лише про недолугість політиків. Звісно вони будуть лікуватися у найкращих медичних закладах, і не тільки в Україні. Звісно, що для них знайдуться місця та найкращі фахівці. Але сучасний стан речей доводить, що яким би ти не був впливовим та багатим – хворобі все одно, вона може з легкістю забрати життя.

Нажаль, ті хто приймають рішення цього не чують.