На черговій оборудці з сиром бюджет втратив 400 тис. грн.

Андрій Букін

Виконавчий директор ГО "Клуб "Шанс". Експерт з питань бюджету та охорони здоров‘я. Навчався в Українській академії банківської справи. Юрист. СумДПУ. Практичний психолог. СумДУ. Бізнес-адміністрування. Має досвід 7 років роботи у…

PLG_K2_UEF_SOCIAL_PROFILES

Сторінка у Фейсбук
27 липня 2014

Відділи освіти Сумської і Охтирської райдержадміністрацій за захмарними цінами закупили 18 тонн сиру для шкіл.

Можна навчитися визначати тендери, в яких було вкрадено бюджетні кошти, за однією лише назвою. Ні, це не роки досвіду, не інтуїція, і навіть не магія вуду. Просто чиновники різних областей і районів крадуть кошти на одному й тому ж.

Є речі на яких легко «спалитися». Наприклад – бензин. Майже кожен знає справжню ціну літру бензину, тому змахлювати на ньому важко. Завищена ціна одразу впадає в очі і… результат для корупціонера трохи передбачуваний.

А є товари, заробляти на яких для чиновників увійшло у звичку. Один з цих товарів – сир. У травні під час закупівлі продуктів харчування для шкіл відділами освіти різних районів Сумської області на ціні сиру змахлювали мінімум двоє – Відділи освіти Сумської та Охтирської райдержадміністрацій.

Дані звітів про результат проведення тендерів відділами освіти Сумської та Охтирської райдержадміністрацій.

Сирні ціни

Дослідження роздрібних цін, проведені НДІ «Украгропромпродуктивність», вказують на значно нижчу ціну за кілограм сиру: 56,18 та 31,19  за твердий та кисломолочний відповідно.

Дані по цінам від НДІ «Украгропромпродуктивність» станом на 13.05.2014р.

Сир бюджетний

Сума переплати, порівняно з роздрібними цінами, становить більше 400 тис. грн. І це лише на двох тендерах, за один сезон і у одній області.

Формально процедури закупівель у більшості випадків відбуваються з дотриманням чинного законодавства. Проблема полягає в тому, що учасники подають пропозиції конкурсних торгів зі заздалегідь завищеними цінами.

Припущення про «нормальність» закупівельних цін з тріском розбивається об приклади чесних, відкритих тендерів. Так, у той же період у Запоріжжі був проведений зразковий тендер – прозорий та з багатьма учасниками. І його результати дозволили закупити продукти за цінами нижчими за роздрібні, оптом, як це і повинно бути.

Результати тендеру, проведеного Матвіївською школою-інтернатом І-ІІІ ступенів Запорізької облради:

Сир Запоріжжя

Різниця цін просто вражає – одні можуть закуповувати сир по 50 грн./кг, а інші по 85 грн./кг.

Ось крізь такі діри випаровуються гроші з бюджету.