Магія від перевізників, або слідкуйте за руками

Андрій Крамченков

Кандидат фізико-математичних наук, ексзаступник Голови Сумської ОДА з питань економіки, фінансів та промислової політики, член постійної комісії з питань бюджету у Сумській міській раді VII скликання, експерт з аналізу бюджетів

03 травня 2017
Магія від перевізників, або слідкуйте за руками

У нас в Сумах в черговий раз приватні перевізники, що возять містян у маршрутках, штурмують нову висоту – цього разу вони взялися лобіювати підвищення тарифу на перевезення до 5 гривень.

 

У нас в Сумах в черговий раз приватні перевізники, що возять містян у маршрутках, штурмують нову висоту – цього разу вони взялися лобіювати підвищення тарифу на перевезення до 5 гривень.

Оскільки я переконаний прихильник ідей ліберального капіталізму, саме по собі підвищення вартості товару чи послуги для мене не є «червоною ганчіркою». Зрештою, більшість з нас пам’ятає до чого призводить надмірне державне регулювання цін – до порожніх полиць магазинів та сумнозвісного дефіциту. У ліберальній економіці ціну регулює жорстка конкуренція на ринку, але в нашій реальності буває, коли ціну встановлює Кабмін (як у випадку з газом) або муніципальні органи (як у нашому випадку з вартістю проїзду). Так от це не ринок, це анти ринок – ручне регулювання. Для того, щоб отримати вартість проїзду у своїх маршрутках в 5 гривень, кожен з перевізників подав розрахунки тарифу у відділ транспорту. Що це за розрахунки? Як і хто може їх перевірити?

Все дуже просто. Методика розрахунку тарифів міського автомобільного транспорту затверджена наказом Міністерства транспорту і зв’язку в далекому 2009 році (див. наказ №1175 від 17.11.2009 р.). Вона опублікована і її може прочитати кожен. Зокрема, я шукав і читав цю методику прямо в процесі проведення сьогоднішнього круглого столу, прямо з мобільного телефону. Що в ній важливого? А ось що. Там є формула розрахунку тарифу за перевезення пасажирів маршрутними таксі:

Тариф

Впевнений, якщо ви покажете цю суперсекретну формулу третьокласнику, він з нею впорається. Навіть юне чоло не спітніє.

А тепер подивіться коротке відео з сьогоднішнього круглого столу.

 

https://www.youtube.com/watch?v=fpC1IFlSviE

Як бачите, на пропозицію показати чесний пасажиропотік (або незалежно виміряти його) представник перевізників Олександр Запорожець у пориві відвертості каже, що вони у своїх розрахунках свідомо занизили і собівартість, і пасажиропотік. Для чого? На це сам же Запорожець відповідає – щоб отримати потрібну їм цифру вартості перевезення одного пасажира! Як вам така математична магія?

Але це ще не все. З його слів можна зробити простий висновок: перевізники обманюють не тільки нас з вами, пасажирів, але і місто, і державу. Тут нам знову знадобиться калькулятор. У розрахунках, що перевізники надали у відділ транспорту, фігурує пасажиропотік у приблизно 30 мільйонів перевезених пасажирів на рік. Незалежні дослідження як Сумського державного університету, так і Харківського національного автомобільно-дорожнього університету показали цифру у приблизно 60 мільйонів пасажирів на рік. Якщо припустити, що друга цифра відповідає реальності, виходить, що по нашому місту гуляє близько 90 мільйонів гривень неоподаткованого «чорного налу»! Яким можна підкупати чиновників, щоб вони узгоджували  тарифи, або ж суддів, щоб ті не скасовували транспортний конкурс, або громадських активістів, щоб ті відкликали позови...

корупція-у-суді

Так от магія цифр. І можна було б просто посміятися над усім цим, якби ці сухі цифри не були гривнями з наших з вами кишень, а недоотримані бюджетом податки не були б потенційними дитячими майданчиками, квадратними метрами асфальту та зарплатами вчителів і лікарів нашого з вами міста.

В короткостроковій перспективі вихід з цієї ситуації є – незалежне вимірювання пасажиропотоку, якому б довіряли і бізнес, і влада, і громада. А в стратегічній перспективі місто має виводити грошові потоки у транспорті з тіні, сформулювати чітку і зрозумілу стратегію розвитку комунального транспорту та позбутися іржавих «Рут» всюди, де місто може забезпечити жителів зручними тролейбусами та крупними низько підлоговими автобусами.