«Колооберт» грошей у тендерах, проведених Управлінням капітального будівництва Дніпропетровської облдержадміністрації

07 грудня 2015

На фоні ажіотажу навколо виборів міського голови і депутатів місцевої та обласної рад у Кривому Розі проводяться «епічні» конкурси на реалізацію ремонтних робіт. На цей раз було «розіграно» 16 млн. грн. на будівництво дошкільного навчального центру.

На початку листопада у Кривому Розі було проведено тендер на реконструкцію споруди пульмосанаторію під дошкільний навчальний заклад. Переможцем стає на перший погляд гідний конкурсант, ТОВ з найнижчою пропозицією «Лібертон». Проте детальніше вивчення учасників конкурсу змушує поставити під сумнів чесність проведеного тендеру. 

Додаток 1 Розкриття пропозицій

Переможець конкурсу – відносно молоде товариство зі статутним фондом у 5 тис. грн., засноване у 2010 році, проте вже готове до проведення робіт солідного кошторису. Діючим власником товариства з лютого 2015 року є Науменко Віталій Вікторович, дружиною якого є Науменко Катерина Сергіївна, яка на цьогорічних виборах балотувалась до Криворізької районної ради від партії «Відродження» (оплоту колишньої «Партії Регіонів»). Попередніх керівників товариства з’ясувати не вдалось.

Наступним цікавим спостереженням є факт того, що ТОВ «Лібертон» має однаковий стаціонарний номер телефону із криворізьким ТОВ «ТОГА-КР» (торгівля паливом) та рекламним агентством «Нова Медіа».

Додаток 2 Номера телефонів 1

Додаток 2 Номера телефонів 2

Додаток 2 Номера телефонів 3

Додаток 2 Номера телефонів 4

Як з’ясувалось, власником ТОВ «ТОГА-КР» та «Нова Медіа» є активний бізнесмен Резун Євген Анатолійович, який щє є керівником великого ТОВ «РД-ГРУП» (будівництво). Схоже на те, що саме Резун Є. А. був і засновником товариства-переможця «Лібертон».

Додаток 3 Схема

Але найбільшого резонансу додає до справи інформація, знайдена нами на сайті «Антикорупційний портал». Як зазначають журналісти, Резун Є. А. був найближчим компаньйоном дуже авторитетного голови ОПГ у Кривому Розі Сергія Смирнова, який був вбитий у 2007 році. Це наштовхує на думку, що колишній рекетир перейшов на новий рівень злочинної діяльності у сфері державних закупівель.

Перевіривши місцезнаходження ТОВ «Лібертон», нам вдалося з’ясувати, що воно знаходиться в одній будівлі зі своїм конкурентом у досліджуваних торгах ТОВ «Весташляхбуд». 

Додаток 4 Місцезнаходження 2

Раніше ми вже досліджували конкуренцію на державних конкурсах між масштабними компаніями ТОВ «Весташляхбуд» та ПАТ «Криворіжіндустрбуд». Як виявилось, підприємства часто конкурують між собою, але перемогу з невеликою різницею у пропозиції завжди одержує третя сторона, зазвичай, малобюджетне товариство або ФОП. Цього разу «третьою стороною» виявилось дуже підозріле ТОВ «Лібертон».

Отже, як показують результати дослідження державних закупівель у сфері будівництва, розділення державних коштів є звичайною справою для криворізьких бізнесменів. Хоча ці схеми скоріше за все вже давно відомі прокуратурі міста, все ж слід ще раз звернути на них увагу. Не менш важливою є активність звичайних громадян у висвітлені цього питання.

Публікацію створено в рамках проекту «Експертне співтовариство проти корупції у бюджетній сфері», який впроваджується «Бюро аналізу політики» за фінансової підтримки National Endowment for Democracy.