Хроніки політичної корупції

Олег Медуниця

Експерт з питань бюджету та децентралізації. Член Комітету Верховної Ради з питань бюджету VII-VIII скликань. Брав участь у процесах розробки та впровадження бюджетної реформи, адміністративно-територіальної реформи та реформи децентралізації. Навчався…

PLG_K2_UEF_SOCIAL_PROFILES

Сторінка у Фейсбук
08 квітня 2020

До закону, який забороняє повертати націоналізовані банки, народні депутати подали 16 тисяч (!) поправок. Я не не пам'ятаю такого за всі свої неповних 7 років роботи у парламенті.

Очевидно, автори поправок роблять це з однією метою – зірвати голосування закону, який відкриває Україні шлях до масштабної міжнародної допомоги.

На картинці перелік депутатів і кількість поправок, які вони подали.

хпк

Отже, чому вони це роблять?

Коротка передісторія.

Одна Бородата Бабушка разом із групою товаріщєй обзавелася банком. Почала брати гроші в НБУ і у вкладників. Потім із цих коштів видавала кредити для підприємств, які сама ж і контролювала, разом із групою тих же товаріщєй. У результаті гроші НБУ і вкладників із банку випаровувалися, а на офшорних рахунках Бабушкі і товаріщєй з'являлися.

Потім усіх це дістало. Клієнтів у цьому банку була купа, і він міг накритися мідним тазом. Тож Бабушка змушена була банк подарувати державі. Ну там, власне, окрім боргів вкладникам і НБУ, вже нічого не залишилося. Бідна наша держава дістала з кишені гроші, які перед тим позичила у Дядечок Із-закордону, і поклала їх уже у свій банк. Тим самим врятувала банк і купу вкладників від банкрутства.

Паралельно держава намагається розібратися, по яким же ничкам компанія Бородатої Бабушкі сховала людські і державні гроші.

Але тут змінилася влада. І гоп-компанія захотіла повернути банк взад. Держава у нас бідна, настала криза, пандемія і все таке. І грошей державі треба десь брати. І Дядечки із-закордону готові дати. Але готові дати грошей саме Державі, а не транзитному органу, який знову покладе гроші до кишені Бородатої Бабушки. І попросили Дядечки Верховну Раду прийняти закон, який забороняє віддавати банки взад усіляким Бородатим Бабушкам і гоп-компаніям. От тут і понеслось...

Тепер знову серйозно.

Насправді, все просто. Ми є свідками типової політичної корупції. Коли в угоду одному олігарху політики зривають прийняття закону, який вигідний державі і невигідний олігарху. Тепер закон, який можна було б ухвалити за один день, будуть приймати один рік!!! Якщо за процедурою. Якщо у влади дрогнуть нєрви і закон приймуть всупереч процедурі, то його прийняття, чинність і легітимність Коломойський буде оскаржувати у судах.

І ще важлива деталь - увесь цей рік Україна буде без міжнародної допомоги, а робота парламенту буде паралізована. Верховна Рада не буде приймати важливі у кризовий час закони. І за увесь цей цирк заплатять платники податків, виборці.

Так-так, усі виборці. І всі ті виборці, які віддали свої голоси за політичну силу "Слуга Народу". Саме ця фракція подала найбільшу кількість антинародних поправок. Всі ті виборці, які повелися на красиву рекламу, обіцянки, кварталівські жарти... тепер заплатять зі своєї кишені за увесь цей бедлам, який стався в Україні. І все це через те, що українці злегковажили своїм правом вибору.

Більше того, "Слуги народу" навіть не спромоглися виключити зі своєї фракції тих, які всупереч волі Зеленського і більшості фракції, відверто підіграють Коломойському. Останні при цьому ведуть себе просто глузливо і нахабно.

Окремо слід відзначити позицію фракції "Батьківщина", яка не голосувала за цей закон, а зараз солідарно із групою Коломойського зриває його прийняття. Переконаний, що не безкоштовно.

Життя в найближчий час буде цікаве, але в будь-якому разі нічого доброго з того не буде. Втрати неминучі.

На жаль.