Чи наступлять сумські депутати на горло корупції?

Максим Корнієнко

Фахівець з місцевих бюджетів та публічних закупівель, експерт у сфері громадського контролю та громадської участі. Отриманий попередній досвід під час роботи на державній службі та в реальному секторі економіки успішно…

PLG_K2_UEF_SOCIAL_PROFILES

Сторінка у Фейсбук
15 травня 2018

23.05.2018 на черговому пленарному засіданні сесії Сумської міської ради розглядатиметься спільний антикорупційний проект рішення фракції "За Україну!" та Громадської експертної комісієюї з питань бюджету щодо обов'язковості здіснення допорогових закупівель через систему ProZorro та стосовно заборони використання умови динамічної ціни.

23.05.2018 На черговому пленарному засіданні сесії Сумської міської ради розглядатиметься антикорупційний проект рішення, розробений Громадською експертною комісією з питань бюджету, щодо обов'язковості здіснення допорогових закупівель через систему ProZorro та стосовно заборони використання умови динамічної ціни.

1. Прозорі допороги.

Нагадаємо, що протягом 2016 року кілька разів запроваджувалися/скасовувалися обов'язкові електронні торги по допорогових  (менше визначених законом як обов’язкові закупівлі товарів та послуг вартістю понад 200 тис.грн. та робіт понад 1,5 млн.грн.) закупівлях. Періодами діяла визначена радою обов’язкова допорогова планка у 50 тис.грн.

29.12.2016  обов’язкові допороги остаточно скасовані (отримали статус рекомендації).  Не підтримали ініціативу лише “Самопоміч” та “За Україну!”. Відтоді в більшості випадків розпорядники керуються виключно верхньою визначеною законом межою, іноді використовуючи т.зв. процедуру дроблення договорів з метою уникнення прозорих торгів.

На діаграмах яскраво зображено як відповідально розпорядники виконують рекомендацію міської ради: конкурентні відкриті закупівлі на допорогових сумах займають від 0 до 12%.

Так, 104 млн.грн. (або 98% від усієї суми "допорогів") без жодних процедур у закритих кабінетах "розпиляли" в Департаменті інфраструктури, 98 млн (всі 100%) - в Управлінні капбудівництва, 44 млн (94%) - у КП "Міськводоканал", 18 млн (90%) - у КП "Електроавтотранс", 8 млн (88%) - в апараті виконкому.

 

28.03.2018 чергова спроба повернути обов’язкові “допороги” (пропонувалася сума від 10 тис.грн.) провалилася – проти “Батьківщина” та “Опоблок”, але через надзвичайно низьку явку депутатів голосів не вистачило.

2. Динамічна ціна.

Величезну діру у контролі за ефективним та економним використанням бюджетних коштів створює механізм використання розпорядниками т.зв. "динамічної ціни", завдяки якому щороку в трубу спускаються десятки мільйонів гривень платників податків.

Можливо, ви вже чули історію про те, як  8%-й приріст інфляції "спричинив" 100%-не здорожчання робіт з будівництва колектору Д.Коротченка-Кринична та "спущення в трубу" додаткових 25 млн.грн. коштів платників податків: в серпні 2015 року з підрядником, що перевірив тендерний кошторис та погодив ціни станом на момент підписання договору, було укладено угоду вартістю 25 млн грн, а за рік вони перетворилися у 51, при цьому навіть долар за даний період здорожчав лише на 16%.

Так лише на одному об’єкті каналізаційному колекторі Д.Коротченка - Кринична міський бюджет втратив 26 млн.грн.

Зі свіженького - стадіон Авангард, на реконструкцію якого до договірних 18 млн. та використаних 12-ти зі слів чиновників вже “не вистачає” ще 22-х.

 

Аналогічна ситуація була із будівництвом тролеї Прокоф'єва-Кірова: з 6 млн. вартість робіт зросла до 30. Те ж саме буде із новими довгобудами, які ніхто не поспішає завершувати: Романтика та Театральна площа.

А потім нам розкажуть, що на медицину, освіту, чи культуру не вистачає коштів...

Застосування у договірних умовах т.зв. "динамічної/приблизної" ціни замість "твердої договірної" здійснюється спираючись на Постанову уряду Ю.Тимошенко від 01.08.05 №668. Де-факто скачки договірної ціни понад 10% порушують вимоги Закону "Про публічні закупівлі", де-юре правоохоронці на даному етапі спотикаються, бо договірні умови наче й не порушено... (припущень про сприяння даним висновкам частини з тих мільйонів не робимо)

21.12.2017 пропозиція заборонити використання “динамічних цін” не пройшла. Категорично проти виступила партія влади ВО "Батьківщина", решта переважно підтримали, але через низьку явку депутатів рішення не набрало необхідної кількості голосів.

 

Вже наступної середи у депутатів буде шанс виправити попередні помилки та прийняти рішення, що дозволить ефективно використовувати кошти платників податків. Використають вони його, щоб наступити на горло корупційним оборудкам? Чи знов наступлять на ті ж граблі?

Ми ж вкотре наполягаємо, що:
а) застосування системи ProZorro при допорогових закупівлях має бути обов'язком, а не правом розпорядників - для уникнення форс-мажорів достатньо законодавчих виключень та "порогу для допорогів" у 50 та 200 тис.;
б) "динамічна ціна" - це величезне зло та джерело наймасштабнішої корупції, тому депутати мають зробити цей важливий крок та заборонити даний механізм "узаконеного дерибану".