Бюджет розвитку м. Шостки: реалізовані проекти та перспективи

Володимир Чепік

Експерт у сфері бюджету, містобудування та земельних відносин, менеджер соціологічної групи ГО "Бюро аналізу політики". Має досвід роботи на керівних посадах в органах місцевого самоврядування 9 років; за напрямками містобудування,…

PLG_K2_UEF_SOCIAL_PROFILES

Сторінка у Фейсбук
25 травня 2017

Соціально - економічний розвиток населених пунктів залежить від ефективного та раціонального використання коштів бюджету розвитку місцевих бюджетів. Видатки бюджету розвитку, як правило, носять капітальний характер та направлені на формування місцевої  інфраструктури.

Кошти цього бюджету зазвичай спрямовуються на будівництво, капітальний ремонт та реконструкцію об’єктів  житлово-комунального господарства та  соціально сфери.

Розглянемо основні показники бюджету розвитку м. Шостка у 2016 році. На початку року у ньому закладено власні та закріплені доходи на рівні 1,838 млн. грн. На кінець року за рахунок субвенцій з державного та обласного бюджету витрати бюджету розвитку міста Шостка склали 48,8 млн. грн. Цільова субвенція з державного бюджету до бюджету розвитку міста за 2016 рік дорівнювала майже 23, 3 млн. грн.

Аналізуючи витратну частину бюджету розвитку 2016 року розглянемо структуру витрат міста за головними розпорядниками коштів:

1) виконавчий комітет – 34,8 млн.грн.;

2) управління освіти – 5,8 млн.грн.;

3) управління ЖКГ – 5,6 млн.грн.;

4) фінансове управління – 1, 47 млн.грн.;

5) відділ культури і туризму – 0,98 млн.грн.;

6) управління праці та соцзахисту населення – 0,12 млн.грн.

Шостка1

Необхідно зауважити, що значну частину видатків розвитку у 2016 році було покрито за рахунок коштів цільової субвенції з державного бюджету. Співфінансування робіт при реалізації проектів на об’єктах бюджету розвитку за рахунок коштів міського бюджету зазвичай складало 3 %.

Позитивною у бюджету розвитку є тенденція включення об’єктів середньострокової перспективи, які будуть профінансовані  не лише у 2016, а і у наступні роки. Даний факт дозволяє розглянути загальне бачення  міської влади  на розвиток інфраструктури міста в цілому.

Цікавим є факт, зміни розпорядника бюджетних коштів на виконання капітального ремонту доріг міста з управлінні ЖКГ на виконавчий комітет. Фактично на кінець року видатки на здійснення даних видів робіт в управлінні ЖКГ були відсутні. Необхідно зауважити, що саме управління ЖКГ раніше опікувалось цим питанням. Натомість більшість робіт на дорогах міста було здійснено за рахунок коштів державного бюджету. Що криється за даним перерозподілом: перенаправлення бюджетних потоків або неспроможність профільного управління освоїти значну суму? Питання залишається відкритим.

Видатки бюджету розвитку на проведення робіт, пов’язаних з будівництвом, реконструкцією, ремонтом автомобільних доріг та тротуарів у 2016 році склали 9,3 млн.грн. Основні об’єкти на як було залучено кошти державного бюджету:

- реконструкція внутрішньо квартальних проїздів до житлових будинків  у місті - 1,55 млн.грн.

- реконструкція вулиці Комарова -1 млн.грн. ;

- реконструкція вулиці Спаської - 0,52 млн. грн..;

- реконструкція заїзду з вул. Родини Кривоносів – 0,41млн.грн.;

- реконструкція вулиці Бакінської -0,92 млн.грн.;

- реконструкція тротуарів та доріг по мікрорайону Садовий -2,1 млн.грн.

На капітальний ремонт житлового фонду на 2016 рік бюджетом розвитку було передбачено 5,2 млн. грн., розпорядник управління ЖКГ.  Видатки на реконструкцію (модернізація) ліфтів в житлових будинках міста йде окремою статтею, яка закріплена за виконавчим комітетом – 0,7 млн. грн.

Бюджетом розвитку міста передбачено видатки на благоустрій, як на загальну суму - 0,45 млн.грн., так і по окремим об’єктам, а саме:

- реконструкція пам'ятника постраждалим внаслідок ліквідації аварії на ЧАЕС - 0,14 млн.грн.;

- реконструкція доріг та тротуарів – 0,22 млн.грн.

- реконструкція скверу по вул.Кожедуба – 1 млн.грн.;

- реконструкція мережі вуличного освітлення по вул.Чернігівська – 0,24 млн.грн.

Мережа установ галузі «Освіта» включає 38 закладів, в тому числі: 12 загальноосвітніх шкіл, 13 дитячих дошкільних закладів, вечірню школу, спеціалізовану школу, 8 закладів позашкільної освіти, централізовану бухгалтерію, методкабінет, логопедпункт. Капітальні видатки дошкільних закладів освіти склали 0,6 млн. грн., загальноосвітніх шкіл – 4 млн.грн., позашкільні заклади освіти - 0,48 млн. грн., ДЮСШ – 0,58 млн.грн.

Серед товарів робіт та послуг, які було профінансовано у 2016 році можна відмітити:

- впровадження і підтримка електронної системи навчання. Придбання комп’ютерної техніки – 0,1 млн.грн.;

- капітальний ремонт даху клубу дитячої та юнацької творчості «Орлятко» - 0,08 млн.грн.;

- придбання обладнання і предметів довгострокового користування (інтерактивна дошка та мультимедійний проектор) для 14 загальноосвітніх навчальних закладів – 0,47 млн.грн.;

- придбання комп’ютерного обладнання для Шосткинської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 8 -0,09 млн.грн.;

- реконструкція та утеплення приміщення ДНЗ № 7 «Горобинка» -0,31 млн.грн.;

- реконструкція та утеплення приміщення ДНЗ № 5 «Теремок» - 0,32 млн.грн.;

- капітальний ремонт фасаду (з заміною вікон та дверей) комунальної установи Шосткинського НВК ЗОШ I—III ст. № 9 -0,3 тис.грн.

- капітальний ремонт дошкільного навчального закладу № 12 (капітальний ремонт покрівлі, балконні рами) -0,15 млн. грн.

- капітальний ремонт під трибунних приміщень, даху ДЮСШ «Барса» -0,35 млн.грн.

- капітальний ремонт гімназії (утеплення фасаду) – 0,5 млн.грн.

Бюджетом розвиткуу галузі охорони здоров’я було профінансовано:

- створення гемодіалізного відділення на базі ЦРЛ – 0,83 млн. грн.;

- реконструкція дитячої лікарні – 0,65 млн.грн.;

- капітальний ремонт фасаду відділення гемодіалізу КЗ «Шосткинська ЦРЛ» - 0,06 млн.грн.;

- реконструкція центральної районної лікарні – 0,16 млн.грн.;

- капітальний ремонт даху відділення гемодіалізу КЗ «Шосткинська ЦРЛ» -0,17млн.грн.;

- капітальний ремонт даху головного корпусу КЛПЗ «Шосткинська дитяча лікарня» -0,1 млн.грн.;

- реконструкція лікарняного ліфта на п’ять  зупинок Центральної районної лікарні – 0,74 млн.грн.;

За рахунок коштів місцевого бюджету утримуються 7 закладів культури. У 2016 році було здійснено капітальний ремонт художньої галереї (0,4 млн.грн.), капітальний ремонт музею Кожедуба І.М.(0,045 млн.грн.), розширено експозицію краєзнавчого музею (0,09 млн.грн.), а також придбано музичні інструменти для музичних шкіл на загальну суму 0,14 млн. грн.

Не зважаючи на те, що частина об’єктів бюджету розвитку не були профінансовані або профінансовані частково, бюджет Шостки 2016 року досить збалансований, він враховує чимало нагальних потреб у різних сферах життя міста.

Бюджет розвитку місцево бюджету у 2017 році складає 22,1 млн. грн. Обсяг власних доходів у бюджет розвитку – 1,25 млн.грн. Більшість об’єктів бюджету розвитку є перехідними з 2016 року. Структура видатків за головними розпорядниками коштів наступна:

1) виконавчий комітет – 11,3 млн.грн.;

2) управління освіти – 0,98 млн.грн.;

3) управління ЖКГ – 7,14 млн.грн.;

4) фінансове управління – 1, 87 млн.грн.;

5) відділ культури і туризму – 0,65 млн.грн.;

6) управління праці та соцзахисту населення – 0,18 млн.грн.;

7) відділ комунальної власності – 0,03 млн.грн.

Шостка2

Загалом бюджет розвитку міста містить достатню кількість інфраструктурних об’єктів, які планується реалізовувати у 2017 році. Серед них реконструкція водопровідних та  каналізаційних мереж (0,5 млн.грн.), будівництво мосту по провул.Чехова (0,22 млн.грн.), реконструкція (модернізація) ліфтів (0,15 млн.грн.), реконструкція освітлення вулиць (0,3 млн.грн.), капітальний ремонт об’єктів житлового господарства (6,1 млн.грн.), реконструкція закладів культури (0,1 млн.грн.), реконструкція поліпшеного полігону захоронення твердих побутових відходів (0,15 млн.грн.), реконструкція доріг та тротуарів (0,5 млн. грн.), реконструкція дитячої лікарні (0,15 млн.грн.) тощо. Необхідно зазначити, що більшість об’єктів мають неповне фінансування та потребують залучення додаткових коштів з державного чи обласного бюджету.

З метою виконання рекомендації експертного середовища щодо забезпечення ефективного управління земельними ресурсами комунальної власності, як засобу збільшення надходжень до бюджету міста владою міста закладені видатки на виконання робіт по зонуванню території міста (0,5 млн. грн.). Це дасть можливість здійснювати комплексну забудову територій міста, збільшити темпи залучення і освоєння інвестицій, містобудівного освоєння територій.

В свою чергу, міською владою у місцевому бюджеті 2017 року було враховано пропозицію громадських експертів щодо підтримки та стимулювання реалізації заходів енергозбереження у комунальних установ міста. Так, видатки бюджету розгляду передбачають утеплення приміщення ДНЗ №7 "Горобинка" (0,15 млн. грн) та ДНЗ №5 "Теремок" (0,15 млн. грн.).

Дані обставини дозволяють стверджувати, що міська влада звертає уваги на конструктивні пропозиції громадськості та готова до подальшого діалогу під час проведення бюджетної політики м. Шостка.

Публікацію здійснено в рамках проекту "Прозоре бюджетування в семи громадах Сумської області» за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією уряду США.