Бюджет Боромлянської ОТГ, або що дає децентралізація

Андрій Крамченков

Кандидат фізико-математичних наук, ексзаступник Голови Сумської ОДА з питань економіки, фінансів та промислової політики, член постійної комісії з питань бюджету у Сумській міській раді VII скликання, експерт з аналізу бюджетів

11 серпня 2017

В минулому році на півдні Сумщини була створена Боромлянська об’єднана територіальна громада (ОТГ). До її складу увійшли 12 сіл, що раніше складали три сільських ради:

  • Боромлянська;
  • Гребениківська;
  • Жигайлівська.

 

Хай кількість сіл, що об’єдналися, не лякає читача – 7 сіл з 12 станом на 1 січня 2016 року мали офіційну кількість населення менше 50 жителів, а 4 села – 10 або менше жителів!

Центр новоствореної громади - село Боромля - знаходиться на далекій від ідеалу, проте жвавій трасі Суми‑Харків, що дає громаді шанс стати самодостатньою, адже наявність транспортної інфраструктури є одним із важливих факторів економічного розвитку.

   Рисунок1

Бюджетоутворюючими платниками податків Боромлянської об’єднаної громади є ТДВ «Маяк», Шевченківська філія ПАТ «Райз-Максимко», Регіональна філія «Південна залізниця» та державне підприємство «Тростянецьке лісове господарство».

Рисунок2

Дохідна частина бюджету

Оскільки Боромлянська громада утворилася недавно, ми не маємо можливості порівняти її нинішній бюджет з бюджетами минулих років, проте можемо зробити хоча б порівняльний аналіз бюджетів центру громади – села Боромля.

Рисунок3

Як видно з діаграми вище, бюджетна децентралізація уже принесла Боромлі свої перші позитивні плоди. Прийняті у 2015 році зміни до бюджетного та податкового кодексів збільшили загальний фонд бюджету Боромлянської сільської ради у 1,6 рази. Створення ж об’єднаної територіальної громади збільшило її бюджет до небачених раніше 30,6 млн грн.

Власні надходження і офіційні трансферти

Глянемо ж уважніше на планові показникі бюджету Боромлянської ОТГ. Важливим показником дохідної частини бюджету є співвідношення власних доходів та офіційних трансфертів – чим меншою є частка трансфертів, тим більш самодостатнім є бюджет громади. У випадку з бюджетом Боромлянської ОТГ співвідношення наступне: 17,1 млн грн громада планує зібрати податків, а від державного бюджету планує отримати 13,5 млн грн трансфертів. Перевищення власних доходів над офіційними трансфертами з державного бюджету – це добрий показник, що вселяє надію на спроможність громади в майбутньому. Які ж саме податки наповнюють місцеву скарбницю? Відповідь на це дає діаграма нижче.

Рисунок4

З діаграми очевидно, що левову частку податкових надходжень складають три податки – ПДФО, єдиний податок та податок на майно. Звідси випливає доволі очевидна порада до виконавчої влади громади: якщо хочете мати більший бюджет, намагайтеся всіляко сприяти збільшенню кількості зайнятих у бізнесі людей (в тому числі самозайнятих). Плідна співпраця влади і бізнесу може стати потужним імпульсом для розвитку громади, адже чим більш успішні підприємства працюють на її території, чим більша там заробітна плата, тим більшим буде бюджет громади. Тому влада має бути максимально зацікавлена в тому, щоб допомогти бізнесу розвиватися саме на своїй території.

Тепер давайте проаналізуємо офіційні трансферти з державного бюджету в бюджет Боромлянської ОТГ – скільки їх і на які цілі вони направляються?

Рисунок5

Отже, близько половини всіх трансфертів (6,7 млн грн) складає освітня субвенція, на другому місці медична субвенція (4,3 млн грн). Окрім цих двох класичних субвенцій, якими держава компенсує громаді видатки на виконання делегованих державою повноважень, в бюджеті Боромлянської ОТГ є ще і дотації (2,4 млн грн). Насправді, їх дві: базова дотація та так звана додаткова дотація утримання закладів охорони здоров’я та освіти, що були передані з державної власності органам місцевого самоврядування. Очевидно, мова йде про інтернат в Гребениківці, що раніше утримувався з державного бюджету, а тепер переданий громаді. Це потенційна проблема для громади – адже з фінансової точки зору його треба закрити, оскільки громада не в змозі його утримувати. Проте, в цьому закладі працюють жителі села Гребениківка і його закриття спричинить певну соціальну напругу, яку не обізнані в бюджетній політиці жителі обов’язково пов’яжуть саме зі створенням об’єднаної громади.

Слід також зазначити, що бюджет Боромлянської ОТГ, окрім отримання трансфертів від держави, і сам передає субвенцію бюджету Тростянецького району. Мова йде про суму близько 2,5 млн грн. Імовірно, ця субвенція передається районному бюджету для того, щоби жителі громади мали змогу отримувати медичні послуги в Тростянецькій районній лікарні.

Видаткова частина бюджету

Найбільш цікавою для місцевих мешканців частиною бюджету є, звичайно, його видатки. Загальна сума видатків складає 30,7 млн грн, що для бюджету Боромлі сума дуже істотна. З цієї суми 26,6 млн грн – це видатки загального фонду, а 4,1 млн грн – спеціального фонду. Давайте ж глянемо на структуру видатків Боромлянського бюджету. 

Рисунок6

Як можна зрозуміти з діаграми, три чверті видатків Боромлянської ОТГ складають всього три галузі – освіта (13,1 млн грн), охорона здоров’я (5,8 млн грн) та управління (3,85 млн грн). Звичайно, тут треба більш детально дивитися на бюджети галузей, але ідея витрачати більше 12% бюджету на адміністрування не виглядає раціональною.

Управління

На сьогодні, в Тростянецькому районі сільські ради (Боромлянська, Гребениківська та Жигайлівська), що обєдналися у Боромлянську ОТГ, забезпечують робочими місцями 25,5 штатних одиниць.

Оскільки адміністративний апарат ОТГ надаватиме населенню адміністративні послуги у більшому обсязі, ніж це робили сільскі ради, штатна чисельність збільшилася до 50,5 шт.од. На місцях будуть функціонувати управління фінансів, відділ економічного розвитку; земельних відносин, містобудування та благоустрою; правового забезпечення; відділ освіти; централізована бухгалтерія; відділ культури, молоді, спорту і туризму; соціального захисту населення, завдяки чому з’являється можливість запропонувати посади юрист-консульту, спеціалісту по кадрах, економістам,фахівцям по роботі з дітьми та соціально незахищеними верствами населення, методисту, тощо.

Створення спроможної Боромлянської ОТГ є реальним кроком до територіального розвитку. Сильна, потужна громада з достатньою економічною активністю на власній території, з ініціативними, працьовитими людьми забезпечить гідний рівень життя населення. На місцях вирішуватимуться питання економічного розвитку, планування благоустрою території, соціальної допомоги, культури та інших питань без потреби виїзду до району.

У 2017 році на утримання апарату управління та виконавчих органів об'єднаної територіальної громади передбачаються кошти загального фонду в сумі 3755,6 тис.грн. З цієї суми 88,6% - це оплата праці та нарахування на неї.

Видатки на енергоносії та комунальні послуги передбачені в сумі 169,2 тис.грн., інші видатки в сумі 259,8 тис.грн. Заплановано кошти спеціального фонду, за рахунок передачі коштів з загального фонду бюджету до спеціального фонду, в сумі 100,0 тис.грн., які планується використати на придбання комп’ютерної техніки та програмного забезпечення.

 

Освіта

Мережа галузі «Освіта» включає 4 заклади надання середньої освіти загальноосвітніми школами в т.ч. опорна школа та 3 філії та 3 заклади дошкільної освіти. У 2017 на утримання шкіл передбачено 10 млн грн.

На заробітну плату з нарахуваннями передбачено 7,8 млн грн, що складає 82,2% від загальних видатків. На покриття видатків по зарплаті педагогічних працівників передбачена освітня субвенція в сумі 6,7 млн грн, кошти місцевого бюджету на виплати обслуговуючому персоналу в сумі 861,2 тис.грн, та кошти іншої дотації в сумі 1550,3, базової дотації  в сумі 384,4 тис.грн. Енергоносії передбачені в сумі 397,1 та забезпечені коштами повністю.

На утримання дитячих садків заплановано кошти в сумі 3096,20 тис. грн., в т.ч. загальний фонд 2 800,6 тис.грн., спеціальний фонд 95,6 тис.грн.. На заробітну плату з нарахуваннями передбачено 2168,9 тис.грн., енергоносії 236,2 тис.грн., на харчування 239,0 тис.грн..

Охорона здоров’я

Мережа галузі «Охорона здоров’я» включає 4 заклади надання медичних послуг, в т.ч. 2 амбулаторії загальної практики сімейної медицини та 2 ФАПи.

На утримання галузі охорони здоров’я передбачено 3213,2 тис.грн. в т.ч. загальний фонд 2713,2 тис.грн. спеціальний фонд 500тис.грн. На заробітну плату з нарахуваннями 1316,1 тис. грн. енергоносії забезпечені повністю 397,1 тис.грн. Медична субвенція в сумі 1713,16 передбачена на зарплату персоналу та комунальні послуги,  500тис. грн. інша дотація та 500тис.грн. кошти місцевого бюджету на забезпечення інших видатків мед установ.

 Соціальний захист населення

Кошти в сумі 153,0 тис. грн. направлені на поховання непрацюючих жителів громади, надання матеріальної допомоги на лікування жителів, учасників АТО та допомоги громадянам, які опинилися в скрутних життєвих ситуаціях.

Культура і мистецтво

В галузі культури і мистецтва на 2017 рік обраховано видатки в сумі 1668,95 тис. грн., у тому числі: по загальному фонду – 1642,95 тис.грн. та по спеціальному фонду – 26,0 тис.грн. - за рахунок передачі коштів з загального фонду до спеціального фонду.

Обсяг видатків загального фонду передбачено направити на:

  • утримання 4-х сільських бібліотек – 643,5 тис.грн.;
  • утримання 3-х сільських будинків культури та 2 клуби – 790,9 тис.грн.;
  • утримання сільського музею – 82,6 тис.грн.;
  • проведення заходів – 152,0 тис.грн.

На оплату праці з нарахуваннями по загальному фонду передбачено кошти в сумі 1199,3 тис. грн., що забезпечує потребу в коштах на обов’язкові виплати заробітної плати в повному обсязі. Працівникам культури передбачено: допомогу на оздоровлення під час щорічної відпустки у розмірі посадового окладу, надбавку за особливі умови роботи бібліотекарям. На оплату комунальних послуг та енергоносіїв передбачено – 120,8 тис. грн. Видатками на енергоносії установи забезпечені в повному обсязі.

 

Благоустрій 

На 2017 рік заплановані кошти в сумі 1527,1 тис. грн., з них загальний фонд 527,1 тис. грн., спеціальний фонд 1000,0 тис. грн.

Кошти загального фонду використовуватимуться на: придбання матеріалів для надбудов для колодязів, придбання секцій та стовпців для огорожі кладовищ, технічне обслуговування ліній електропередач , послуги з ремонту вуличного освітлення та заміни електричних лампочок, послуги автогрейдера з розчистки вулиць від снігу, чистка колодязів, вивезення та утилізація сміття, оплата електроенергії (вуличне освітлення) , тротуарна плитка та інше.

По спеціальному фонду заплановані капітальні видатки (видатки бюджету розвитку) на суму 1000,0 тис. грн.

 

Окрім цього, передбачені наступні видатки:

  • утримання та забезпечення функціонування комунального підприємства (900 тис грн);
  • утримання в чистоті та облаштування торгівельного майданчику в с.Боромля (22 тис грн);
  • утримання спортивного клубу «Олімпієць» в с. Боромля (178 тис грн);
  • утримання місцевої пожежної охорони (1 млн грн);
  • топографічно-геодезичні роботи по створенню цифрових векторних топографічних планів (110 тис грн);
  • утримання та ремонт доріг (1,3 млн грн).

Видатки бюджету розвитку

По спеціальному фонду за рахунок надходження коштів із загального фонду передбачені видатки у сумі 4000,0 тис. грн., які у 2017 році будуть вкладатися на капітальні вкладення для розвитку громади. Видатки бюджету розвитку можна побачити у таблиці нижче.

Видатки бюджету розвитку Боромлянської ОТГ на 2017 рік

Організаційне, інформаційно-аналітичне та матеріально-технічне забезпечення діяльності обласної  ради, районної ради, районної у місті ради (у разі її створення), міської, селищної, сільської рад та їх виконавчих комітетів

Капітальні видатки

100 000,0

Дошкільна освіта

Капітальні видатки

200 000,0

Надання загальної середньої освіти загальноосвітніми навчальними закладами (в т.ч. школою-дитячим садком, iнтернатом при школi), спецiалiзованими школами, лiцеями, гiмназiями, колегiумами

Капітальні видатки

500 000,0

Благоустрій міст, сіл, селищ

Капітальні видатки

1 000 000,0

Амбулаторно-поліклінічна допомога населенню

Капітальні видатки

500 000,0

Бібліотеки

Капітальні видатки

45 000,0

Палаци і будинки культури, клуби  та  інші заклади клубного типу

Капітальні видатки

50 000,0

Реалізація заходів щодо інвестиційного розвитку території

Капітальні видатки

1 000 000,0

Утримання та розвиток інфраструктури доріг

Капітальні видатки

605 000,0

Всього

 

4 000 000,0

У цій статті хотілося б ще написати про проекти Боромлянської ОТГ, підтримані Державним фондом регіонального розвитку, проте таких проектів нам знайти не вдалося. Можливо, в наступні роки громада проявить активність і підготує декілька таких проектів, тільки так можна сподіватися, що принаймні один з них знайде підтримку і буде профінансований. 

Ця публікація була підготовлена в рамках проекту "Просування реформ в регіони", який реалізується Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій і «Європейською правдою» за сприяння Європейського Союзу.» Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю автора та ГО "Бюро аналізу політики"  і жодним чином не відображає точку зору Європейського Союзу.