Бензин для міліції

Олег Медуниця

Експерт з питань бюджету та децентралізації. Член Комітету Верховної Ради з питань бюджету VII-VIII скликань. Брав участь у процесах розробки та впровадження бюджетної реформи, адміністративно-територіальної реформи та реформи децентралізації. Навчався…

PLG_K2_UEF_SOCIAL_PROFILES

Сторінка у Фейсбук
10 жовтня 2011

Мені стало відомо, що УБЕЗ (управління по боротьбі з економічними злочинами) дуже «зацікавилося» діяльністю автопарку Сумської міської ради. Скориставшись своїм правом на доступ до публічної інформації, я отримав копії УБЕЗівських листів до мерії. Серед отриманої інформації був дуже цікавий лист, у якому УБЕЗ висловлює своє бажання дізнатися чи правильно міська рада використовує авто і пальне.

Те, що УБЕЗ почало слідкувати за ефективним використанням бюджетних коштів, – це дуже позитивний факт. Особливо, якщо врахувати позицію нашого губернатора, який вирішив відкрити гарячу лінію «Стоп корупція» аби жорстко реагувати на факти корупційних дій службовців, які не хочуть ділитися з вертикаллю влади. Не буду загострювати увагу на «вертикалі», бо так, як це зробив журналіст «Данкору» Влад Івченко, я не зможу.

А от нестримне прагнення УБЕЗ перевіряти наявність складу економічного злочину у міському господарстві – очевидне. Каналізаційні люки та ливневі решітки розкрадаються систематично; стихійна торгівля заполонила майже увесь центр міста; рейдерське захоплення місць для паркування, схоже, хвилює лише пересічних сумських водіїв… Бо в усьому цьому правоохоронцям взагалі не вбачається складу злочину!

Можливо, УБЕЗівцям необхідно було б розпочати свою кропітку роботу з перевірок своєї структури? На наш запит, щодо закупівлі палива і мастильних матеріалів МВС України в Сумській області, ми отримали протокол оцінки пропозицій конкурсних торгів, датований квітнем поточного року. Згідно з цим протоколом, автогосподарство УМВС Сумської області закупило бензин А-92 за ціною 11,25грн./ліітр (при ринковій вартості у квітні – 9,50грн.). А бензин А-80 було закуплено за ціною 10,90грн./літр (при середній ринковій ціні у квітні – 9,10грн.).


Ремарка: Більш «конкретними» виявилися лише працівники Донецького КРУ, які купують бензин А-95 за ціною 12,45 грн.

А ще я порадив би правоохоронцям поцікавитися, за якою ціною закупли пальне Сумська районна лікарня, КП «Шляхрембуд», Кролевецька районна лікарня, лісгоспи Сумської області. Тему можна продовжити тендерними закупівлями бюджетними організаціями картоплі? Та, чи потрібна ця інформація борцям з корупцією?