Аналіз бюджету Дніпропетровської області на 2017 рік

24 лютого 2017

2 грудня сесія Дніпропетровської обласної ради прийняла перший в Україні бюджет на 2017 рік. Із 101 присутніх депутатів проголосували майже одноголосно – 100 голосів «за». 

Які ж основні показники головного фінансового документу області?

Доходи обласного бюджету в сумі 14 214,5 млн. грн, у тому числі доходи загального фонду обласного бюджету – 13 435,4 млн. грн, доходи спеціального фонду обласного бюджету – 779,1 млн. грн, у тому числі бюджету розвитку 140,8 млн. грн.

Видатки обласного бюджету в сумі 15 320,9 млн. грн, у тому числі видатки загального фонду обласного бюджету – 12 404,5 млн. грн, видатки спеціального фонду обласного бюджету – 2 916,4 млн. грн.

Бюджет загальна

Крім того, бюджет Дніпропетровської області на 2017 рік передбачає повернення кредитів до обласного бюджету в сумі 1,2 млн. грн, у тому числі повернення кредитів до спеціального фонду обласного бюджету – 1,2 млн. грн. а також надання кредитів з обласного бюджету в сумі 17,61 млн. грн, у тому числі надання кредитів із загального фонду обласного бюджету – 16,0 млн. грн із спеціального фонду обласного бюджету - 1,61млн. грн.

Динаміка надходжень доходів до обласного бюджету за останні 3 роки свідчить про поступове зростання.

Динаміка загальна

Як наповниться обласна скарбниця Дніпропетровської області?

Доходи загального фонду copy

Майже 75% доходів обласного бюджету цього року будуть складати офіційні трансфери. В основному це цільові субвенції з державного бюджету.

Надходження цільових субвенцій в обласний бюджет на 2017 рік.

Субвенції copy copy copy

Якщо ж говорити про податкові надходження, то левову частку з них складає податок на доходи фізичних осіб (ПДФО). У нинішньому бюджеті його частка значно зросла і складає 1 748,7 млн грн. На такий ріст вплинуло збільшення розміру мінімальної заробітної плати до 3 200 грн та скорочення заборгованості із виплати заробітної плати.

Інші ж податкові надходження формуються за рахунок податку на прибуток приватних підприємств – 556,9 млн грн; рентної плати за спеціальне використання води – 106,0 млн грн; рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин загальнодержавного значення – 540,1 млн грн.

Слід відмітити, що обласна рада у бюджеті на 2017 рік не передбачає податкових пільг.

Розподіл бюджетних коштів Дніпропетровської області за розпорядниками виглядає наступним чином:

Розподіл видатків

Доцільніше описати видатки за галузями:

ОСВІТА

На утриманні обласної ради знаходиться 108 установ (з них  42 професійно-технічні навчальні заклади). Варто відзначити, що у 2017 році освітня субвенція з державного бюджету спрямовується лише на заробітну плату педагогічних працівників.

У цілому сума видатків загального фонду по галузі „Освіта” складає 1 411,1 млн грн, у тому числі соціально захищені видатки – 1 344,3 млн рн.

В рамках реалізації обласних регіональних програм „Освіта Дніпропетровщини” та „Молодь Дніпропетровщини” передбачено кошти в загальній сумі 16,6 млн грн, у тому числі на придбання шкільних автобусів для сільських районів області – 11,0 млн грн, на виплату обласних іменних стипендій, заохочення молодих вчених, проведення обласних конкурсів та заохочення їх переможців – 3,3 млн грн.

МЕДИЦИНА

На балансі обласної ради знаходиться 61  заклад охорони здоров’я.

У цілому сума видатків загального фонду обласного бюджету на утримання закладів та здійснення програм по галузі „Охорона здоров’я” у 2017 році складає 2 503,0 млн грн, у тому числі за рахунок медичної субвенції з державного бюджету – 1 945,1 млн грн.

З державної субвенції передбачені такі видатки на:

$1·       лікування хворих на цукровий та нецукровий діабет – 73,6 млн грн;

$1·       лікування хворих на хронічну ниркову недостатність методом гемодіалізу – 46,8 млн грн;

$1·       виплату щомісячної державної допомоги ВІЛ-інфікованим дітям – 2,7 млн грн;

$1·       медичну допомогу громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, в тому числі для лікування онкологічних захворювань, – 0,5 млн грн.

 

СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ

По галузі Соціальний захист населення та соціальне забезпечення” передбачені видатки в сумі 319,1 млн грн, у тому числі департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації – 312,7 млн грн.

За рахунок коштів обласного бюджету здійснюється утримання 19 будинків-інтернатів системи соціального захисту, центру по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат, групи технічного нагляду за капітальним ремонтом та будівництвом, інформаційно-консультативного центру, центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів.

Крім того в бюджеті закладена пряме фінансування на безконкурсній основі 7 громадськими об’єднаннями. А саме:  обласній раді ветеранів; обласній організації „Всеукраїнське об’єднання ветеранів”; обласному об’єднанню інвалідів „Творчість”, громадській організації „Союз - Чорнобиль України”; обласному відділенню „Українська спілка в’язнів-жертв нацизму”, обласному об’єднанню ветеранів Афганістану, громадському об’єднанню „Всеукраїнська спілка воїнів АТО”. Загальна сума фінансування ГО складе 2,3 млн. грн.

Для порівняння: на реалізацію заходів Програми оздоровлення та відпочинку дітей у Дніпропетровській області на 2014 – 2021 роки закладено  2,7 млн грн,.

КУЛЬТУРА І МИСТЕЦТВО

По галузі „Культура і мистецтво” за рахунок коштів обласного бюджету здійснюються видатки на утримання 19 установ. Видатки по галузі за загальним фондом визначені у сумі 164,6 млн грн.

На реалізацію заходів Програми розвитку культури у Дніпропетровській області на 2017 – 2020 роки передбачено 3,1 млн грн.

На підписку періодичних видань та комплектування бібліотечних фондів обласним бібліотекам передбачаються кошти в обсягах 0,8 млн грн та 0,3 млн грн відповідно.

Для забезпечення проведення робіт по визначенню меж та площ роздержавлених земель історико-культурного призначення передбачено 0,4 млн грн.

 

ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА І СПОРТ

Видатки на утримання установ фізичної культури і спорту, проведення спортивних заходів, навчально-тренувальних зборів та змагань визначено в обсязі 35,3 млн грн.

У загальній сумі видатків на фінансування Цільової соціальної комплексної програми розвитку фізичної культури і спорту в Дніпропетровській області до 2021 року передбачено 14,3 млн грн.

Видатки на проведення управлінням спортивних заходів обласного рівня та участь у всеукраїнських та міжнародних змаганнях з олімпійських та неолімпійських видів спорту, заходів з інвалідного спорту складуть 8,2 млн грн.

На надання фінансової підтримки 5 – ти обласним організаціям для зазначеній галузі передбачено кошти в обсязі 2,8 млн грн.

На утримання Дніпропетровської обласної спеціалізованої дитячо-юнацької спортивної школи для дітей-інвалідів (головний розпорядник -департамент освіти і науки облдержадміністрації ) передбачено 5,7 млн грн.

БЮДЖЕТ РОЗВИТКУ

Бюджет розвитку Дніпропетровської області складає 1,92 млрд грн.

Можна порівняти, як він зростав протягом останніх років:

Динаміка бюджету розвитку

У цьому році з бюджету розвитку передбачено 653,2 млн грн витратити на об’єкти житлово-комунального господарства передбачено спрямувати, з них головним розпорядникам коштів. На ремонт доріг - 282,5 млн грн.

Слід відмітити, що передбачені видатки на молодіжне житлове кредитування, хоча становлять вони лише 0,2 млн грн.

Розподіл бюджету розвитку

Проаналізувавши бюджет області слід рекомендувати депутатам відмовитися від ганебної комуністичної практики прямого фінансування громадських організацій. У місті існують десятки ГО, які працюють з інвалідами, або спілок ветеранів АТО. Але фінансування отримують лише обрані. Необхідно запровадити прозорий конкурс проектів громадських організацій. А видатки на організації ветеранів Другої світової війни взагалі замінити адресною грошовою допомогою, оскільки ми розуміємо, що бажаючих нажитися на бюджетних коштах у «ветеранських» організаціях значно більше, ніж лишилося самих ветеранів.

Також рекомендуємо збільшити видатки на молодіжне житлове будівництво, оскільки це інвестиція у перспективну молодь, яка буде працювати на користь області, а не буде зацікавлена у виїзді за кордон. 

Публікацію створено в рамках проекту «Експертне співтовариство Східної України проти корупції у бюджетній сфері», який впроваджується «Бюро аналізу політики» за фінансової підтримки National Endowment for Democracy.