Звернення до американської нації колишнього губернатора Каліфорнії, актора Арнольда Шварценеггера

Андрій Букін

Виконавчий директор ГО "Клуб "Шанс". Експерт з питань бюджету та охорони здоров‘я. Навчався в Українській академії банківської справи. Юрист. СумДПУ. Практичний психолог. СумДУ. Бізнес-адміністрування. Має досвід 7 років роботи у…

PLG_K2_UEF_SOCIAL_PROFILES

Сторінка у Фейсбук
12 січня 2021
Звернення до американської нації колишнього губернатора Каліфорнії, актора Арнольда Шварценеггера

Звернення до американської нації колишнього губернатора Каліфорнії, актора Арнольда Шварценеггера. Він звернувся в зв'язку з нападом на Капітолій прихильників президента Дональда Трампа. Сильна промова, мені хотілося щоб українці прочитали його в перекладі і усвідомили ставлення до країни, яким воно має бути, і чому Америка вільна і сильна країна.

"Я хотів би сказати кілька слів своїм співвітчизникам-американцям і нашим друзям по всьому світу про події останніх днів.

Я виріс в Австрії. Я дуже добре знаю про Кришталеві ночі або Ночі розбитого стекла. Це була ніч антиєврейською люті, виплеснутої в 1938 році тими, хто так схожий на сьогоднішніх "Гордих хлопців"* (крайня права, неофашистських політична організація в США)

Середа стала Днем розбитого скла прямо тут, в Сполучених Штатах. Скло було розбито в вікнах Капітолію Сполучених Штатів. Але натовп не просто розбив вікна Капітолію - вони знищили ідеї, які ми приймали як належне.

Вони не просто виламали двері будівлі, в якому перебувала американська демократія, вони знехтували самі принципи, на яких була заснована наша країна.

Я виріс на руїнах країни, яка втратила демократію. Я народився в 1947 році, через два роки після Другої світової війни.

Коли я ріс, мене оточували зломлені люди, які заливали випивкою провину за свою участь в самому злісному режимі в історії.

Не всі з них були запеклими антисемітами або нацистами, багато просто пішли цією дорогою, крок за кроком. Це були люди, що живуть по сусідству.

Я ніколи не розповідав про це так відкрито, тому що це хворобливий спогад, але мій батько приходив додому п'яний один або два рази на тиждень, він кричав, бив нас і лякав мою матір.

Я не вважав його повністю винним, тому що наш сусід чинив так само зі своєю сім'єю, як і інший сусід. Я чув це на своїми вухами і бачив своїми очима.

Вони відчували фізичний біль від осколків в їхніх тілах і емоційний біль від того, що вони бачили або робили.

Все почалося з нескінченної брехні і нетерпимості.

Так що, будучи родом з Європи, я на власні очі бачив, як все може вийти з-під контролю. Я знаю, що в цій країні і в усьому світі є побоювання, що щось подібне може статися прямо тут. Я не вірю, що це можливо, але я вважаю, що ми повинні усвідомлювати жахливі наслідки егоїзму і цинізму.

Президент Трамп намагався скасувати результати виборів, справедливих виборів. Він домагався перевороту, вводячи людей в оману брехнею. Мій батько і наші сусіди також були введені в оману брехнею, і я знаю, до чого ця брехня веде.

Президент Трамп - лідер-невдаха. Він увійде в історію, як найгірший президент. Радує те, що він скоро стане недоречним, як старий твіт.

Але що ми повинні робити з тими обраними посадовими особами, які допустили його брехню і його зраду? Я нагадаю їм, що сказав Тедді Рузвельт: "Патріотизм означає підтримку своєї країни. Він не означає підтримку президента".

Джон Ф. Кеннеді написав книгу під назвою "Профілі мужності". Багато членів моєї партії через свою безхребетність ніколи не побачать своїх імен в такій книзі, я вам гарантую. Вони солідарні з тими, хто ніс прапор лицемірного повстання в Капітолій.

Але це не спрацювало. Наша демократія встояла. Через кілька годин Сенат і Палата представників приступили до роботи в інтересах народу і засвідчить перемогу обраного президента Байдена - що стало чудовим проявом демократії.

Я виріс католиком, я ходив до церкви, ходив в католицьку школу, я вивчав Біблію і мої катехізиси, і з тих днів я пам'ятаю фразу, яка актуальна посій день: серце слуги.

Це означає служити чогось більшого, ніж ти сам. Що нам зараз потрібно від наших обраних представників, так це серце державного службовця. Нам потрібні державні службовці, які служать чогось більшого, ніж їх власна влада чи власна партія.

Нам потрібні державні службовці, які будуть служити вищим ідеалам: ідеалам, на яких заснована ця країна, ідеалам, на які дивляться інші країни.

У ці дні друзі з усього світу дзвонили і дзвонили мені. Вони були в розпачі і великій тривозі за нас як націю.

Одна жінка плакала по Америці, це були сльози ідеалізму про те, якою має бути Америка. Ці сльози повинні нагадувати нам про те, що Америка значить для світу.

І я сказав всім, хто дзвонив, що як би несамовито все це не було, Америка залишить позаду ці похмурі дні і засяє знову.

Маєте доступ до цього меч? Це меч Конана.

Що стосується мечів: чим більше ви загартовує меч, тим міцніше він стає. Чим більше ви б'єте по ньому молотком, а потім нагріває в вогні, кидаєте в холодну воду, знову стукайте, знову опускаєте в вогонь і воду, чим частіше ви робите це, тим міцніше він стає.

Я кажу вам все це не тому, що хочу, щоб ви стали майстрами у виготовленні мечів, а тому що наша демократія подібна сталі цього меча: чим більше вона загартовується, тим міцніше вона стає.

Наша демократія гартувалася війнами, несправедливістю і повстаннями. Я вважаю, що як би ми не були вражені результатами останніх днів, ми станемо сильнішими, тому що тепер ми розуміємо, що можна втратити.

Нам, звичайно, потрібні реформи, щоб цього більше ніколи не повтори".

Звернення до американської нації колишнього губернатора Каліфорнії, актора Арнольда Шварценеггера