Відділ охорони здоров’я Харківської райдержадміністрації розтратив 625 тис. грн.

04 червня 2016

Під час закупівлі радіологічного, електромедичного та електротерапевтичного устаткування ВОЗ Харківської райдержадміністрації акцептував пропозицію сумнівного ТОВ «Медспецукладка» на понад 2 млн грн. Під час детального аналізу закупівлі з’ясувалось, що медичне обладнання пропонується товариством за завищеними цінами.

У кінці квітня було проведено конкурс по закупівлі медичного обладнання для лікарень Харківського району. У конкурсі брало участь два товариства: київське «Лабікс» і харківське «Медспецукладка».

Додаток 1 Розкриття пропозицій copy copy copy copy copy

ТОВ «Медспецукладка» перемогло, запропонувавши на 7 % меншу вартість своєї послуги. При детальнішому аналізі діяльності товариства нам стає відомо, що підприємство за 4 роки уклало всього 5 угод, дві з яких із ВОЗ Харківської райдержадміністрації. До того ж товариство, яке має у статутному фонді всього лише 1 тис. грн. укладає угоду кошторисом понад 2 млн грн.

Додаток 2 Статутний фонд Макс Білдінг

Цьогорічний договір із Харківською райдержадміністрацією є найвигіднішим за всю історію існування товариства.

Проте вигідним цей договір є для ТОВ «Медспецукладка» та його прибічників, але не для держави. Детальний аналіз цін за обладнання згідно договору показав, що устаткування було запропоновано за завищеними цінами. Для прикладу, товариство-переможець пропонує закупити електрокардіограф «Юкард 100» за 49 тис. 700 грн. (без ПДВ!), а ринкова ціна цього приладу складає 38 тис. 700 грн. Ціни значно завищені на всі 7 найменувань медичного обладнання. 

Додаток 3 Ціни згідно договору

Додаток 4 Електрокардіограф ЮКАРД 100

Додаток 5 Електрокардіограф БІОМЕД ВЕ 300

Додаток 7 Гастрофіброскоп OLIMPUS GIF E3

Додаток 8 Дерматоскоп LED D 30

Додаток 9 EarNet D132

Додаток 10 EarNet D136

Громадська ініціатива «Антикорупційний монітор» відзначає рівень якості переможця як незадовільний (75 %). Експерти акцентують на неефективній і збитковій господарчій діяльності зазначають, що тендерні кошти в 3 та більше разів перевищують максимальний річний дохід.

Таким чином, ВОЗ Харківської райдержадміністрації уклав невигідну для держави угоду із товариством, яке веде збиткову діяльність і надає послуги за завищеними цінами. Відповідно до результатів цієї закупівлі було розтрачено понад 625 тис. грн. платників податків. Експертами «Бюро аналізу політики» буде подано заяву про злочин.

Публікацію створено в рамках проекту «Експертне співтовариство проти корупції у бюджетній сфері», який впроваджується «Бюро аналізу політики» за фінансової підтримки National Endowment for Democracy.