«Універсалгазбуд» та «Ліко Енерго» розпиляли тендер на 11 млн грн. по відновленню гідрологічного режиму р. Піщанка

23 січня 2016

Дві споріднені фірми, які давно співпрацюють один із одним, взяли участь у тендері на Дніпропетровщині.

У лютому Дніпропетровським обласним управлінням водних ресурсів було проведено тендер на виконання робіт з будівництва об’єкту «Відновлення гідрологічного режиму р. Піщанка на території Орлівщинської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області». Участь у тендері брали лише дві фірми: ПП «Універсалгазбуд» і ТОВ «ЛІКО ЕНЕРГО». Різниця між пропозиціями складає всього 1 %.

Додаток 1 Розкриття пропозицій

Як виявилось під час дослідження, ТОВ «Ліко Енерго» було засноване 3 роки тому і вже встигло поміняти декількох директорів. Розмір внеску статутного фонду фірми, яка виграла тендер на суму більше, ніж 10 млн, складає всього 2 тис. грн. Засновником фірми був Олег Лінський, син колишнього голови Дніпропетровської райради, регіонала В’ячеслава Лінського.

У cерпені 2015 року у мережі Інтернет з’явилося оголошення про те, що Олег Лінський продає ТОВ «Ліко Енерго» за 40 тис. грн.

Додаток 2 Розкриття пропозицій copy

З 8 жовтня 2015 керівником товариства є Вікторія Тесленко. Одночасно змінюється і засновник: замість Олега Лінського цю посаду займає мешканка Кривого Рогу Олена Черепашенко, яка зазначається як контактна особа компанії «Універсалгазбуд».

ПП «Універсалгазбуд»  фірма, яка фігурує у багатьох корупційних справах із 2011 року, коли підприємство і було засноване. До жовтня 2011 року засновником ПП «Універсалгазбуд» був мешканець Кривого Рогу Микола Ярощук. Потім фірму було перереєстровано на британську компанію «Вестхолм К/С». Наразі засновником є О. Борисюк, а керівником – В. Шаповалов.

Підприємство із 2008 до 2014 року встигло виграти тендери на суму, майже, 200 млн. грн., при цьому статутним капіталом фірми є 500 грн. 

Додаток 3. Провадження щодо Рубікон-Трейдінга

Додаток 4. Контактні дані Р-Т

За 2016 рік ТОВ «Ліко Енерго» вже виграло декілька тендерів на мільйони гривень, конкуруючи із ПП «Універсалгазбуд». До цього активно вигравало конкурси саме друге підприємство, що доводить скан матеріалу сайту «Закупівлі». Всі тендера фірми розігрують тільки у Дніпропетровській області.

Залишається сподіватись, що гідрологічний режим р. Піщанка буде відновлено якісно, адже це питання є пріоритетним для Орлівщинської сільської ради, а 11 000 000 грн. будуть не тільки розділені між конкурсантами, а й використані на будівельні роботи.


Публікацію створено в рамках проекту «Експертне співтовариство проти корупції у бюджетній сфері», який впроваджується «Бюро аналізу політики» за фінансової підтримки National Endowment for Democracy.