У Конотопі чиновники закупили курячі яйця на 15% дорожче, ніж продукт коштує на ринку

Олег Очкалов

Виконавчий директор "Бюро аналізу політики"

17 квітня 2013

Під час чергового дослідження тендерних закупівель у Сумські області експерти БАП знову виявили проблеми із закупівлями харчування для конотопських дітлахів. У тендері на закупівлю 230 000 курячих яєць 1 категорії, який проводив відділ освіти Конотопської міської ради, перемогло ТОВ «Агролайн-Трейд». Ціна угоди – 230 000 грн., тобто 10 грн. за десяток яєць. Термін угоди (поставки товару) - лютий-грудень 2013 р.

Ми офіційно попросили відділ освіти Конотопської міської ради надати копію угоди від 11 лютого 2013 р. з переможцем торгів та копії накладних документів на вже закуплену продукцію станом на 15 березня 2013 р. Нам надіслали копії накладних від 11, 18, 25 лютого та 04, 11 березня. Це, власне, дати перших закупівель.

Ціна у накладних - 9,00 грн. за десяток яєць. Це нижче, ніж зазначено в угоді. Але…

Але середня роздрібна (!) ціна, наприклад, у Сумах на ринку становила на кінець лютого 7,90-8,10 грн., на початок березня - 7,70-8,00 грн., а на середину березня взагалі 7,50-7,70 грн. за десяток. До речі, є тенденція на поступове зниження ціни (станом на 6 квітня ціна встановилася у межах 6,50-7,00 грн.). До речі, цей сезонний фактор доцільно було б врахувати при оголошенні тендеру на укладення угоди.

Яйце на ринку міста Суми в зазначені терміни було різне: «Косівщинське» (Суми), «Богодухівське» (Полтавська обл.), «Липово-Долинське» (Сумська обл.). Слід зазначити, що одним з видів діяльності (згідно з інформацію ДП Інформаційно-ресурсний центр) ТОВ «Агролайн-Трейд» є розведення свійської птиці, а значить, ймовірно, і виробництво яєць. Юридична адреса ТОВ знаходиться в місті Конотоп. Отже, виробник місцевий, і цей факт досить серйозно впливає на розрахунок собівартості товару, адже його не треба везти «за тридев’ять земель». Взявши до уваги ще й великий об’єм партії, логічно припустити, що ціна повинна бути нижча за середньоринкову роздрібну.

 Отже, стає очевидним, що ціна на закуплену продукцію завищена в середньому на 10-15%. Загалом вимальовується чималенька сума у 20-30 тис. грн., яку переплачують платники податків, поповнюючи кишені нечесних чиновників, може, й керівника ТОВ «Агролайн-Трейд» Боярчука О.В., між іншим, депутата Конотопської районної ради від Партії регіонів.

Вищезгадані факти, на мій погляд, носять корупційні ознаки. Виявляється, «тотальна та героїчна» боротьба з корупцією в Україні - банальна профанація. На жаль, страждають від цієї «боротьби» наші дітлахи.