Тендер на 1,7 млн від «СхідГЗК» виграла фірма-новачок

26 лютого 2017

На останньому тендері від ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» було «розірвано» коло постійних поставників транспортно-експедиційних послуг. Перемогу отримало товариство, засноване у 2016 році.

Дніпровське ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» за результатами тендеру замовило у київського ТОВ «Венто Груп» транспортно-експедиційних послуг на 1,7 млн грн. У конкурсі взяли участь три товариства: ТОВ «Юнітранс ЛС», ТОВ «Градалогістик» та переможець - ТОВ «Венто Груп». 

Додаток 1 Розкриття пропозиції

Відповідно до договору, який уклали 21 лютого, до кінця січня 2018 р. від станції Жовті Води-2 Придніпровської залізниці до станції Томськ-2 Зaxiднo-Сибipської залізниці Росії перевезуть 39 критих вагонів уранового концентрату по 43 590 грн.

Керівником, засновником і єдиним бенефіціаром товариства-переможця є Лада Саратова із м. Алчевськ, Луганської області. ТОВ «Венто Груп» знаходиться за адресою м. Київ, вул. Васильківська, 30, в одному будинку із багатьма іншими підприємствами.

Додаток 2 вул Васильківська

Статут товариства становить 10 тис грн.

Додаток3Венто Груп

До цього ТОВ «Венто Груп»  ще жодного разу не вигравало у державних тендерах. А ось конкурентами виявились товариства, які вже давно співпрацюють зі «СхідГЗК». Зокрема, у 2016 р. комбінат замовив ТОВ «Юнітранс ЛС» перевезення 30 вагонів уранового концентрату до ст. Глазов Горьківської залізниці Росії за 1,36 млн грн.

Відповідно до даних НАБУ, Руслан Журило (затриманий екс-керівник) і Юрій Перцев (заступник із комерційних питань директора ОГХК Руслана Журила, екс-замдиректора «СхідГЗК») контролювали «Юнітранс оператор» (фірма наближена до ТОВ «Юнітранс ЛС») через латвійські фірми. Через британску «First Railway Company» і кіпрську компанію «Bolatico Limitеd» керівники залучали експедиторів для міжнародних перевезень продукції, яка була попередньо продана за заниженими цінами посереднику – компанії «Bollwerk». Кошти за послуги від «Bollwerk» надходили на рахунки тих самих офшорів. Таким чином, виникає виправданий сумнів у тому, що нове товариство не є підставною фірмою, яка допомагає приховати нові схеми «СхідГЗК».

Публікацію створено в рамках проекту «Експертне співтовариство Східної України проти корупції у бюджетній сфері», який впроваджується «Бюро аналізу політики» за фінансової підтримки National Endowment for Democracy.