Свято корупції! Янукович скасував тендерні закупівлі.

Іван Бортнік

Експерт з питань житлово-комунального господарства та питань енергозбереження, експерт Сумської обласної громадської організації «Бюро аналізу політики», екс-заступник начальника управління житлової політики, комунального господарства та благоустрою Сумської міської ради

03 серпня 2012


У той час, коли всі прогресивні українці «воюють» за кожну бюджетну копійку, ще не вкрадену і не перетворену на «відкати» ділками від влади, Президент України В. Янукович зробив «подарунок» керівникам державних підприємств. Подарунок цей - зміни до законів, що регулюють порядок проведення державних закупівель.

«Подарунковий набір» містить зміни до деяких статей Закону України «Про здійснення державних закупівель», Закону України «Про державну контрольно-ревізійну службу в Україні», Господарського кодексу України.

Згідно з новим Законом України №5044-VI, від обов'язкових конкурсних закупівель звільняються комунальні підприємства та господарські товариства, контрольний пакет акцій (або частки у статутному фонді) яких належить державі.  Тепер керівництво державних підприємств може робити закупівлі на безтендерній основі, якщо вони використовують власні кошти, а не кошти держави (як у державному підприємстві розрізнити власні кошти і кошти держави, законотворець промовчав).

Також документ розширює перелік видів закупівель, які не підпадають під дію закону, включивши туди, зокрема, придбання та оренду землі та нерухомості, послуги, що надаються для здійснення емісії або купівлі-продажу цінних паперів, навчання в зарубіжних вузах, ряд закупівель для організації та здійснення гастролей та фестивалів національного рівня, а також для забезпечення діяльності спортивних збірних країни.

Відсутність фіксованих цін у договорах, можливість змінювати умови договору дає великі можливості для «маневру» учасникам договірних стосунків.

Що це несе народу вже майже злиденної України?

По-перше, повністю неконтрольоване громадськістю витрачання державних коштів.

По-друге, можливість банкротувати державні підприємства і викупляти їх за безцінь потрібним людям і структурам.

По-третє, накопичення капіталу для участі керівників держпідприємств (зрозуміло, що це члени Партії регіонів) у виборчій гонці.