Сумські «євродвори»: як отримати 30 мільйони гривень в одні руки

14 листопада 2016

Аналізуючи ситуацію, яка склалася в місті щодо прозорого використання коштів територіальної громади, активісти все більше і більше знаходять факти непрозорого та неконкурентного поводження деяких посадових осіб Сумської міської ради.

Так у 2016 році управлінню капітального будівництва та дорожнього господарства Сумською міською радою виділено 77,7 млн. грн. на виконання благоустрою території міста. Більша частина зазначених коштів пішла на капітальний ремонт доріг у дворах багатоквартирних житлових будинків  та було розподілено управлінням капітального будівництва та дорожнього господарства Сумської міської ради в ручному режимі на вісім приватних фірм, без застосування конкурентних процедур.

У ході дослідження порталу публічних закупівель «Prozorro» та єдиного веб-порталу використання публічних коштів стало відомо, що станом на листопад 2016 року на приватні фірми, пов’язані з громадянином Олексієм Сисоєвим, управлінням капітального будівництва та дорожнього господарства перераховано майже 30 млн. грн. Так, приватна фірма «КФ Консалтинг» встигла освоїти 4,6 млн. грн., ТОВ «Зеніт Брук» - майже 19 млн. грн., а ТОВ «Брук-Буд» - 1,4 млн.грн. Крім того, ФОП Сисоєв О.В. отримав за виконання робіт 4,5 млн.грн.

Мал.1 copy

Мал.2 copy

Причому одну з фірм - ТОВ «Брук-Буд» було зареєстровано лише 27.05.2016 року, а вже у вересні 2016 року з нею почали підписувати перші багатотисячні договори на укладання тротуарної плитки.

Мал.3 copy

Цікавим є те, що на керівництво ПП «КФ Консалтинг», засновником, а з 2014 року і керівником якого є Сисоєв О.В., відкрито кримінальне провадження за привласнення коштів, виділених у 2013 році підприємству на реконструкцію пішохідної доріжки біля оз. Чеха з облаштуванням лінії освітлення вартістю 3,26 млн.грн.

Проте керівництво міста не лякають зазначені факти і вони і надалі продовжують укладати договори з зазначеними фірмами, не зважаючи на скарги мешканців і активістів щодо непрозорості процедур та поганої якості виконаних робіт.

Про те, що нам вдалось дзнатися згодом, читайте в наступних матеріалах

Публікацію створено в рамках проекту «Експертне співтовариство Східної України проти корупції у бюджетній сфері», який впроваджується «Бюро аналізу політики» за фінансової підтримки National Endowment for Democracy. 

Останнє від
Наталія Орлова