Суддівський переворот, або хто диктує умови життя в країні

Андрій Букін

Виконавчий директор ГО "Клуб "Шанс". Експерт з питань бюджету та охорони здоров‘я. Навчався в Українській академії банківської справи. Юрист. СумДПУ. Практичний психолог. СумДУ. Бізнес-адміністрування. Має досвід 7 років роботи у…

PLG_K2_UEF_SOCIAL_PROFILES

Сторінка у Фейсбук
30 жовтня 2020
Суддівський переворот, або хто диктує умови життя в країні

Вчора Конституційний суд прийняв доленосне рішення, наслідки якого ще незрозуміло як вплинуть на подальшу долю країни.

Але все по черзі. Що саме ухвалив Конституційний Суд.

Рішення КС означає скасування електронного декларування, скасування повноважень Національного агентства з питань запобігання корупції на повну перевірку та моніторинг способу життя, скасування незаконного збагачення і конфіскації активів, набутих корупційним шляхом, скасування недостовірного декларування.

– декларування неповнолітніх дітей та інших осіб, які живуть з чиновником;
– проведення НАЗК моніторингу способу життя чиновників;
– проведення НАЗК повної перевірки декларацій;
– доступ НАЗК до інформаційних баз даних та державних реєстрів;
– декларування відомостей про нерухомість, незавершене будівництво, цінне рухоме майно, у тому числі транспорт, грошові активи та позичені кошти, фінансові зобов’язання, видатки та правочини, роботу за сумісництвом;
– декларування відомостей про чужі об’єкти, від яких чиновник має право отримувати дохід;
– публічний доступ до декларацій; 8. подання повідомлень про суттєві зміни у майновому стані;
– статті 366-1 «Декларування недостовірної інформації» та 368-5 «Незаконне збагачення» Кримінального кодексу України.

Хто звернувся до КС? 

Подання було ініційоване депутатами з «Опозиційної платформи — За життя» та «За майбутнє».

Вони вимагали визнати неконституційним положення законів, які складають так звану антикорупційну платформу. Йдеться про електронне декларування, спецконфіскацію і оновлену ст. 368-5 ККУ, яка передбачає кримінальну відповідальність за незаконне збагачення.
Хто уникне відповідальності, якщо ці норми будуть втілені в життя?

https://www.pravda.com.ua/articles/2020/10/29/7271687/ Чудовий матеріал на УП.

А що ж Зеленський? 

Сьогодні об 11-й було повідомлення про термінове засідання РНБО, де мали розглядати нагальні питання щодо національній безпеці та обороні країни. Власне саме на цьому засіданні, президент має ухвалити рішення, щодо подальших дій нашої країни. 
Але станом на 18-ту годину вечора, жодних з ОП повідомлень не має. 

Які можна зробити висновки?

Партнери в ЄС вже відреагували на законодавчі зміни, що відбулися в країні. Вони напряму говорять про відміну безвізового режиму. https://www.pravda.com.ua/news/2020/10/29/7271648/
Але це важливо не тільки для партнерів, це фундамент, для самої країни, для її суспільства. Фактично КС демонтував антикорупційну реформу, яка була однією з найефективніших. Ця реформа дозволяла контролювати статки чиновників та депутатів.

Натомість, ми знову повертаємося у часи коли депутати\чиновники, безкарно можуть грабувати та збагачуватися за рахунок бюджету і це ніяк не можна проконтролювати. 

Друге і найголовніше те що група людей, які називають себе суддями фактично знехтувала роботою сотень тисяч людей, які випрацьовували та імплантували цю реформу. По великому рахунку відбувся «судовий» переворот.

Ви можете обирати кого завгодно, скільки завгодно стояти на Майданах і воювати на різноманітних фронтах, але буде так як вивішать в суді. По великому рахунку, саме судова гілка знехтувала всіма здобутками, що люди вибороли на Майданах.

Саме вони відновили негідників на посадах, саме вони не посадили за грати жодного корупціонера, саме за їхніми рішеннями корупціонери та гвалтівники виходять на свободу. 

Цього тижня відбулося нахабне зазіхання на демократичні устої суспільства. До чого це призведе… велике питання. Як казав Мікола Янович, за останні роки з’явився цілий прошарок кровосісів… на мою думку він говорив про суддів.

P.S. Хотілося б нагадати, що мотив картини нідерландського живописця Герарда Давида, яка заснована на переказі Геродота про страту царем Персії Камбісом судді Сісамна, який брав хабарі: Сісамна, який був царським суддею, цар Камбіс, через те, що він брав хабарі і виніс несправедливе рішення, наказав зарізати, здерти з нього шкіру з голови до ніг, а потім, коли його так обдерли, з його шкіри понарізували ремені і натягли їх на крісло, на якому сидів Сісамн і правив суд, і, коли їх натягли, Дарій замість Сісамна, якого він наказав убити й обідрати, призначив суддею його сина і наказав йому не забувати, на якому кріслі він сидить і судить