Сучасний український детектив

Віктор Бобиренко

Керівник експертної групи Бюро аналізу політики. Навчався в Національній академії державного управління. Магістр державного управління, політолог, політтехнолог. Вивчає ментальні риси та динамічний стан основних етносів сучасності. Спеціаліст з виборчих технологій.…

PLG_K2_UEF_SOCIAL_PROFILES

Сторінка у Фейсбук
07 квітня 2021

Нардеп Андрій Деркач звернувся до генпрокурора Ірини Венедіктової із заявою про підготовку замаху на нього і на експрокурора ГПУ Костянтина Кулика з боку представників компанії "KROLL Associates UK LTD".

Для зав'язки нагадаю: KROLL – це незалежне і дуже дороге детективне агентство.

Тому його і найняли у 2016 році розслідувати – куди поділися гроші ПриватБанку. Наші з вами гроші. 5,5 мільярдів доларів. Афера століття.

Наймачем був Національний банк України, який і вів приватизацію банку Коломойського.

З цього приводу після зміни керівництва НБУ не так давно на Катерину Рожкову, заступника голови НБУ, відкрили справу.

За розтрату грошей.

Як типу ви могли наняти детективів із закордону, коли у нас тут і прокурорські, і мєнтовськіє, і канторські? От вони б хай і розслідували.

Ага. У них, по-перше – компетенцій мало, проводити міжнародні розслідування. Ну уявіть, той же прокурорський Кулик нам би такого на розслідував. Мрак.

А по-друге – в усіх цих структурах стукачки олігархів. І, дуже ймовірно, що деталі розслідування раніше наших прокурорів знали б наші олігархи.

Тим більше – оцінюється результат.

Результат є: KROLL накопали матеріалів на 100500 років відсидки Коломойському.

А тепер детективні версії. У гарному детективі завжди треба накидати усі версії.

1) Нахіба KROLL мочити Деркача? Це не державна розвідка. Якщо допустити, що Деркач чи Кулик – цінні свідки у справі – навпаки – зловити і доставити до зали суду.

2) Навіщо детективному агентству прибирати свідка? Хай чеше і далі, роблячи рекламу Деркачу. Але можлива версія – Деркача найняв сам KROLL для реклами – несерйозна. Деркач погано просуває теми, що довело його невдале втручання у вибори у Штатах. Кароче – дурня – використовувати спаленого агента. Для іміджу погано.

3) Версія: KROLL найняли зладєї, які ззовні управляють Україною – не витримує елементарної критики. Держвні структури були б використовували штатних Джеймсів Бондів, які присягу давали. А якщо кукушка попливла і подумати, що це зробив Сорос – то тут теж не складається, бо Деркач і палений, і цікавий як свідок. Ну і це ж версія для тих у кого з кукушкой біда.

Отже, група версій про KROLL не витримує критики і її можна вважати версією для конспірологів і прототипом сценарію для дешевого детективу.

Але ж є і інші версії.

1) Найпростіша (мені - найбільш ймовірна) Деркач почувається незаслужено забутим. От і подав голос.

2) Похідна від цієї – Деркач відчув, що він десь «під ковпаком» і це його захисна реакція: мене доганяє зовнішнє управління – я кричу "караул".

3) У ФСБ новий план використання агента для розхитування ситуації. І може початися новий проект: незалежні розслідувачі знову нададуть інфу Деркачу про зовнішнє управління. Це цікава версія і її треба б відпрацювати.

4)  Версія – ФСБ прибирає свідків, щоб не палити луб’янську кантору. І Деркачу бризнуть «Новічок». А потім знайдуть  на тілі візитки Яроша і KROLL.

5) Або Деркача перенайняв Коломойський. Щоб усім розказувати: KROLL – убивці (а ніякий не Путін) і доганяють правдорубів, щоб замести сліди по відмиванню грошей Катериною Рожковою. А там недалеко і до Гонтарєвої, і до Порошенка. А значить ПриватБанк забрали у Ігорьвалєріча несерйозно і по бєспрєдєлу. А KROLLу вірити не можна.

Тобто, людоньки, версій багато.

І тут, головне, яку почне відпрацьовувати Венедіктова.

От я впевнений, що лише три перших.

А які ваші версії?