Скорочена програма для дітей з особливими освітніми потребами

Іван Бондаренко

Керівник прес-служби. Профільні напрямки – виготовлення інформаційної продукції в рамках проектної діяльності. Випускник кафедри журналістики та філології СумДУ. Магістр журналістики. Аспірант кафедри психології, політології та соціокультурних технологій СумДУ. Долучився до…

PLG_K2_UEF_SOCIAL_PROFILES

Сторінка у Фейсбук
13 лютого 2019

У новому 2018 - 2019 навчальному році діти з особливими освітніми потребами навчатимуться за новою програмою, яка дозволить їм краще отримувати нові знання.

Зокрема мова йде про дітей з порушенням зору, слуху, мовлення, розвитку, опорно-рухового апарату, затримкою психічного розвитку, інтелектуальними порушеннями.

12 червня Міністерство освіти та науки затвердило відповідний наказ  №627 про типову освітню програму спеціальних шкіл ІІ ступеня для дітей з особливими освітніми потребами.

Наказом визначено, що з навчальних програм для таких дітей заборонено вилучати затверджені міністерством предмети. Проте години на їх вивчення можна зменшити, але не більше ніж удвічі.

Програма окреслює рекомендовані підходи до планування й організації закладом освіти єдиного комплексу освітніх компонентів. Це має допомогти школярам досягти результатів з усіх предметів, які викладаються.

На думку експертів, це рішення Уряду є проривом у розвитку української школи. Якщо раніше діти з особливими освітніми потребами вчилися за єдиною програмою з іншими дітьми і часто через це не встигали у навчанні, то тепер їм дозволили навчатися за скороченою. Але головною інновацією програми є те, що вона побудована на підході компетенцій, прописує основні уміння, ставлення та наскрізні лінії. Програма є позитивним етапом формування та організації навчального процесу для дітей з особливими освітніми проблемами.