Що рік бюджетний нам готує?

Віктор Бобиренко

Керівник експертної групи Бюро аналізу політики. Навчався в Національній академії державного управління. Магістр державного управління, політолог, політтехнолог. Вивчає ментальні риси та динамічний стан основних етносів сучасності. Спеціаліст з виборчих технологій.…

PLG_K2_UEF_SOCIAL_PROFILES

Сторінка у Фейсбук
08 грудня 2017

Трапилося диво. Верховна рада вчасно і навіть передчасно прийняла Бюджет на 2018 рік. 7 грудня, а не під Йолку. 

Ми пам’ятаємо, що уряд у першому читанні добре вдарив по місцевому самоврядуванню. Була пропозиція по індексу податкоспроможності. Якщо цей індекс був вищим за 1,1 то з бюджету планували робили вилучення (реверсну дотацію) усього, що зверху аж  80%.

Суми, таким чином мусили віддати Києву аж 132 мільйони гривень. Депутати мажоритарними віджали цю норму до 50%. І тепер треба віддати Гройсману «на булавки» лише 87,3 мільйона. Юх, нежданчик. Тепер ці понад 45 мільйонів треба поділити. Ну, у Кривій хаті з цим справляться.

Ще одна гарна новина. Уряд цього року не передасть технікуми і коледжі на баланси місцевих рад і не заставить це фінансувати з місцевих бюджетів, як це було заплановано раніше. Ця норма відтермінована на рік. Але готуватися до цієї болючої реформи слід. Рано чи пізно це відбудеться.

І знову гарна новина. Як і очікували експерти, у законі таки передбачили (у першому читанні не було) кошти державної субвенції на виконання програм Соціально-економічного розвитку у регіонах. Це так звані депутатські кошти. І Сумам обломиться від коштів, принесених у жменьці нашими нардепами Медуницею (мільйонів так тридцять-сорок) та Сугоняко (мільйонів десять). Нашому меру залишиться лише запіаритись на цих грошах.

Гарні новини продовжуються. Уряд підняв мінімалку до 3723 гривень, або на 16%. Це значить, що зростуть нарахування на зарплату і дефіцит пенсійного фонду стане меншим.

Та, головне, відрахування від мінімальної зарплати у міський бюджет буде 402 грн. щомісяця. А якщо хто заробляє більше, ніж мінімалка?

 Таким чином, з 1 мільярда 471,6 мільйонів гривень власних планованих надходжень до міської казни понад мільярд – це Податок на доходи фізичних осіб (ПДФО). А якщо сюди приліпити ще й Єдиний податок, що вноситься в казну фізичними особами-підприємцями у 163 мільйони – то вийде, що жителі міста скинулися на 80% бюджету міста. Власних надходжень. Не враховуючи субвенцій. Тож, коли бачите новий тротуар не забудьте похвалити мера – це ж він у вашій щирій уяві знайшов на тротуари грошики.

А що субвенції? На медицину уряд виділив субвенцію у 213,8 млн. грн.. Причому на первинну медицину гроші виділили лише на перше півріччя. Законодавці передбачили, що з другого півріччя запрацює медична реформа і у нас усе буде здорово. Ну, чи всі здорові.

Освітня субвенція нам обломилася у сумі 259,3 мільйони. Це наче б то і не погано. Але субвенція обраховується з кількості дітей шкільного віку на період двох років тому, тобто станом на 1 вересня 2016 року. А у нас ті, що «панаєхалі», шість-сім років тому наклепали кіндерів. І кількість учнів виросла за цей час майже на тисячу. І цю різницю ми будемо покривати за власні кошти.

Уряд традиційно забуває врахувати в освітню субвенцію дошкільну та позашкільну освіту. Але то таке – усі навчилися якось обходитись.

А ще ж і субсидії. Щоб ми знали, уряд виділив рекордні 71 мільярд на субсидії у 2018 року.

Тепер нам залишається чекати на прийняття місцевих бюджетів. У першу чергу міського та обласного. Скоріш за все вони прийматимуться 20-22 грудня. До речі, 13 грудня очікуються експертні обговорення бюджету з міською владою. А 16 грудня – бюджет буде представлено усій громаді. А там цікаве. Бюджет розвитку у майже 300 мільйонів розписаний як попало. Ну наприклад: «Благоустрій міста – 60 мільйонів». Крапка.  І думаю: «А шо, так можна?». Йой. А отут я іще і бурячки посаджу.