Рейтинги та їх порівняння

Максим Корнієнко

Фахівець з місцевих бюджетів та публічних закупівель, експерт у сфері громадського контролю та громадської участі. Отриманий попередній досвід під час роботи на державній службі та в реальному секторі економіки успішно…

PLG_K2_UEF_SOCIAL_PROFILES

Сторінка у Фейсбук
07 листопада 2020
Рейтинги та їх порівняння

Ви мабуть чули, що партія президента отримала провальний результат на місцевих виборах. Та чи так це насправді?

Такі висновки базуються на порівнянні то з легендарними 73% підтримки Найвеличнішого Лідера Сучасності, то з результатами виборів Слуг Зеленського до Верховної Ради.

Обидва цих порівняння насправді є некоректними. А перше так взагалі абсурдним - якщо й говорити про динаміку особистого рейтингу вельмишановного Володимира Олександровича, то порівнювати треба результати першого туру, а не другого (нагадаю - 30,2%).

Та місцеві вибори на те й місцеві, що тут працює специфіка конкретної місцевості. І якщо хочеться щось з чимось порівняти - то порівнювати варто "сьогодні" із "учора".

От я це й зробив на прикладі Сумської міської ради.

123516863 2849043355374928 3284913512652947311 n

В першу чергу на місцях обирають конкретних людей, а коли мова йде про партії - то орієнтуються більше на перевірених "господарників". Ну так вже склалося, що усі невдачі ми звикли перекладати на тих, хто десь далеко (парламент, уряд, президент), а всі успіхи приписувати тим, хто поруч (міський голова, міські депутати). А після того, як "вистрілила" фінансова децентралізація "уряду камікадзе" - місцеві еліти себе взагалі зацементували у міських владних кріслах.

Як відомо, вже не одну каденцію в Сумах містяни надають перевагу ВО "Батьківщина", навколо якої формувалася коаліція ще за попереднього мера.

І якщо вам здається, що особистий рейтинг діючого міського голови Лисенка за 5 років виріс, а рейтинг партії Батьківщина впав - то вам це здається. Погляньте на графік - результати 2015 та 2020 років практично ідентичні.

Та повернемося до президентської партії.

"Слуга Народу" отримує майже 16% для депутатів та до 12% для кандидата в мери. Мало?

А давайте порівняємо з результатами президентської партії зразка 2015 року - БПП "Солідарність".

Тоді президентська партія мала навіть дещо меншу підтримку (при тому, що особистий результат президента був вищим).

Кандидат від президентської партії цьогоріч провалив вибори, кажете?

А порівняйте результати партії й кандидата - вони більш-менш близькі.

На відміну від аналогічного порівняння на минулих виборах (13,4% - депутати та 7,5% - мер). Об'єктивно провал з кандидатом від президентської партії був саме у 2015-му.

Тобто, безумовно, розчарування населення у національній політиці присутнє і на місцевих виборах воно має певний відбиток, але наразі цей вплив не є сильнішим, ніж 5 років тому.

А от що дійсно помітно - так це зростання прагнення людей знайти третю силу та збільшення орієнтації на партії, що належать до національної опозиції.

І це при тому, що для даного аналізу головною опозиційною партією я визначаю тільки Європейську Солідарність (результат якої у відсотковому відношенні наразі навіть вищий за вибори-2015).

А ще ж є і ОПЗЖ, що отримує аналогічну підтримку...

До чого я?

Не переймайтеся сильно за Зе!рейтинг.

Ну або не радійте.