Про епідемію і про гроші

Олег Медуниця

Експерт з питань бюджету та децентралізації. Член Комітету Верховної Ради з питань бюджету VII-VIII скликань. Брав участь у процесах розробки та впровадження бюджетної реформи, адміністративно-територіальної реформи та реформи децентралізації. Навчався…

PLG_K2_UEF_SOCIAL_PROFILES

Сторінка у Фейсбук
26 серпня 2020

У мене троє дітей. Усі вони дошкільного і шкільного віку. І мене, як батька, хвилює, чи підуть вони 1 вересня до школи.

Для того, щоб убезпечити дітей, уряд видав низку документів, якими регламентує умови організації навчального процесу. Відповідно, кожна школа має бути забезпечена певною кількістю протиепідеміологічних засобів. На все це, зрозуміло, потрібні гроші.

Ми знаємо, що коли почалася пандемія COVID-19, Верховна Рада зарезервувала в держбюджеті 60 млрд. грн. на боротьбу з епідемією. Ці кошти, як на мене, мали йти у тому числі й на такі потреби, як забезпечення навчальних закладів необхідними засобами.

Але два місяці тому, коли епідемія пішла на спад, Верховна Рада прийняла зміни до бюджету і частину протиепідеміологічніх коштів перенаправила на інші потреби. На які? Перекинули ці кошти в Дорожній фонд. На так зване «Велике будівництво» імені Зеленського. Тепер вся зелена влада на ньому піариться.

А між тим, усі школи в Україні, не лише у Сумах, потребують додаткового фінансування на безпекові заходи. Де взяти ці кошти? Зараз їх можна взяти лише в місцевих бюджетах, тобто в наших з вами кишенях.

Депутати Сумської міської ради від «Європейської солідарності» та «За Україну!» ініціювали позачергову сесію, щоб вирішити це питання. Зрештою з міського куцого бюджету, який і так не виконується, було виділено 3 млн. грн., щоб покрити витрати сумських шкіл на протиепідеміологічні заходи.

І уявляєте, на цю сесію прийшла діюча народна депутатка від міста Суми Тетяна Рябуха. Вона виступала і тупала ніжкою по паркету, мовляв «ви зобов’язані врятувати сумську освіту!» Як на мене, це нечуваний цинізм і аморальність ситуації!

Коли Верховна Рада знімає кошти з протикоронавірусного фонду і направляє на «велике будівництво», на якому всі «зелені» зараз активно піаряться. Замість того, щоб направити субвенції в регіони на придбання необхідних засобів для навчальних закладів.

І народна депутатка, абсолютно не соромлячись, говорить, що безпечне перебування дітей у школах мають оплатити батьки з міського бюджету. Отака абсурдність, цинізм і аморальність. Керівництво держави робить вигляд, що цієї проблеми не існує, і повністю перекинула дане питання на плечі місцевих бюджетів та на плечі батьків.