Про дороги і трохи про політику

Олег Медуниця

Експерт з питань бюджету та децентралізації. Член Комітету Верховної Ради з питань бюджету VII-VIII скликань. Брав участь у процесах розробки та впровадження бюджетної реформи, адміністративно-територіальної реформи та реформи децентралізації. Навчався…

PLG_K2_UEF_SOCIAL_PROFILES

Сторінка у Фейсбук
09 квітня 2020

При попередній владі, яку, звісно, критикували, не любили і якій дорікали, все було не так. І ось прийшов новий Президент, і робить, щоб усе було "так". Провів конкурси, попризначав на посади, іноді позвільняв, потім знову попризначав. І стали ці люди робити добро. Ну, як велів їм Президент. І ось добралося це "добро" й до Дорожнього фонду.

Свого часу ми створили Дорожній Фонд (я пишаюся тим, що був у витоків цієї реформи у попередньому скликанні парламенту). Суть реформи проста. В бюджеті створюється спеціальний фонд, який наповнюється переважно з акцизу на пальне. Ці кошти можна витрачати лише на дороги та дорожню інфраструктуру. Ми також закріпили формульний розподіл коштів Дорожнього фонду: 60% - на державні дороги, 35% - на місцеві і 5% - на дорожню інфраструктуру. Всі перехідні процеси в цій реформі закінчилися в поточному році, тепер вже усі 100% акцизу йдуть до Дорожнього фонду.

Більше того, в рамках фінансової децентралізації, місцеві громади отримували субвенцію на ремонт комунальних доріг. Знову ж таки за формулою: у кого в ОТГ більше кілометрів доріг, той отримує більше коштів. І це працювало. Яка не-будь Зачепилівська громада отримувала кошти на ремонт своїх доріг, визначала, які саме дороги буде ремонтувати, хто буде ремонтувати і - вуаля!

У Сумах, приміром, це працювало так. За останні два роки моєї каденції держава перерахувала близько 95 млн. грн. на ремонт конкретних вулиць в місті Суми. Кошти приходили в місто, міська влада визначала перелік доріг, проводила тендери і ремонтувала автошляхи.

А зараз сталися суттєві зміни. Новопризначений голова Сумської ОДА своїм розпорядженням взяв і централізував усі "дорожні кошти" кошти. Відтепер не буде ніяких субвенцій для ОТГ, районів і міст.

Тепер в обласній адміністрації будуть вирішувати, чим, як і хто буде ремонтувати яку-не будь вулицю Івана Франка в Білопіллі. Звісно, їм із області видніше, правда? А на місцях обрана людьми, а не призначена Президентом, влада буде "віддуватися" перед незадоволеними громадянами.

Якби я мав депутатські повноваження, я би підняв скандал і не дозволив би так огульно використовувати кошти Дорожнього фонду. Але новообрані нардепи від "Слуги народу" чомусь мовчать.

Ну, а шо? (скажуть "слуги") Ви ж самі нас вибрали. Платіть податки справно і не переймайтеся - ми з вашими податками самі нормально розберемось. Зробимо вас разом. Іще разок...

92219644 2709365262619943 8628875729032970240 n