Платимо ми: конфісковані гроші сім'ї Януковича повернуться шахраям? (відеоблог)

Віктор Бобиренко

Керівник експертної групи Бюро аналізу політики. Навчався в Національній академії державного управління. Магістр державного управління, політолог, політтехнолог. Вивчає ментальні риси та динамічний стан основних етносів сучасності. Спеціаліст з виборчих технологій.…

PLG_K2_UEF_SOCIAL_PROFILES

Сторінка у Фейсбук
14 липня 2020

Не дай себе розвести!

У 2017 році Україна через суд конфіскувала в бюджет $1,5 мільярди сім'ї Януковича. Тепер ці гроші ми повернемо жулікам. Таке наробили люди Коломойського.

Дивіться,як це сталося

На початку 18-го століття у Європі запалала так звана війна за Іспанську спадщину. І було жарко. Зараз схоже в Україні запалає не менша війна – війна за спадок Януковича. Буде ще гарячіше.

9 липня Андрій Деркач та Костянтин Кулик вкинули суспільству нову порцію так званих «плівок Деркача». Там є нова сюжетна лінія Кулика, де крім Бурісми, Байдена і Порошенка – з’являється новела про участь Порошенка і Гонтарєвої у відмиванні коштів сім’ї Януковича і намаганні їх присвоїти.

Що ж, розберемось. Яка ж історія цих грошей?

У 2011 році такий собі Аркадій Кашкін створює і реєструє фірму «Газ-Україна 2020». Ця фірма здійснює кілька фінансових операцій і виводить гроші за кордон, на купу офшорок.

Потім ці офшорні кампанії повертають кошти назад в Україну – вони скуповують облігації внутрішньої державної позики (ОВДП). Цінні папери на суму 1,5 мільярди доларів розміщуються в державному Ощадбанку.

Саме тут вони і арештовуються у 2014 році після Революції гідності.

І тут починається цікаве. Виявляється, що Аркадій Кашкін мало розуміється на питаннях фінансів. Усім ясно, що така людина не могла оперувати такими коштами. Його фірма – це фірма «Рога і копита». А сам Кашкін – не хто небудь, а зіц-прєдсєдатєль Фунт

Він зізнається, що за 500 баксів дав невідомим свої паспортні дані та ідентифікаційний код. І потім отримував певну суму щомісяця за те, що хтось-щось творив за його спиною. І тут – увага!

Виявляється, що прокурор сил АТО, який веде справу – Костянтин Кулик і Аркадій Кашкін в один і той час у період 1994 по 1999 роки навчалися  в Харківській Юридичній академії імені Ярослава Мудрого.

Чи не тому Кулик швидко виводить на «чисту воду» Кашкіна, і вони швидко підписують його зізнання вже у 2015 році. І кашкін отримує умовний термін.

Але гроші офшорок у вигляді облігацій  увесь цей час перебувають в Ощадбанку під арештом.

У період 2015 2017 років Україна приймає ряд змін до законодавчих актів, які дозволяють проводити спецконфіскацію.

Тому аж у березні 2017 році відбувається повторний суд. Де Кашкін знову свідчить  і показує, що фірма була створена і діяла в інтересах Курченка, а значить і сім’ї Януковича.

І тут у мене ще два питання. Ми лише зі слів самого Кашкіна можемо судити, що відмиті гроші відмила сім’я Януковича через Курченка. А може ж це гроші не Януковича? А наприклад, Пшонки?, Арбузова? Когось із олігархів?

І друге питання? Суд знову дав Кашкіну за результатми угоди умовний термін і присудив 51 тисячу штрафу.

Знову ж у суді в описовій частині описуються схеми виводу грошей з України і їх цілих вісім. Але хто за цим стояв із державних службовців чи політиків? Хто з чиновників відмивав гроші для сім’ї? – залишається за кадром. Кража є. А винних, крім Фунта-Кашкіна – немає. Отаке.

Але, говорять оптимісти, це дозволяє Україні провести спецконфіскацію.І генпрокурор України Юрій Луценко проводить у квітні 2017 року прес-конференцію і повідомляє, що гроші підуть на посилення обороноздатності країни.

Це все звичайно красивий піар. 1,5 мільярди, які були розміщені в облігаціях – і пішли на погашення облігацій, тобто просто списалися. Але все одно приємно. Але тут усе пішло не так.

Лояльний до Кулика Краматорський міський суд ухвалив доленосне рішення, яке дозволило перевести  до бюджету усі 1,5 мільярди.

Рішення суду про спецконфіскацію, прикриваючись національними інтересами, засекретили, чим порушили незліченну кількість юридичних процедур. А хто ж прийняв рішення про засекречення?

Ось що йдеться в офіційному листі ДП Інформаційні судові системи: (https://www.pravda.com.ua/news/2017/09/22/7155995/)

Відповідно до змісту реквізитів постанови даний процесуальний документ складено та підписано особою з посадою "Військовий прокурор сил АТО Костянтин Кулик".

Опаньки. І це надважлива інформація. Тепер усім має бути зрозуміло, хто пішов на безпрецедентне порушення процедури. Бо для чого це все? Щоб захистити свідка? Та ну.

Угода зі слідством про визнання винуватості укладається за конкретної умови: у разі, якщо підозрюваний "здасть" слідству своїх спільників або розповість про їх інші злочини, і цю інформацію буде підтверджено доказами.

А кого здав Кашкін? Які докази надано?

Тобто Кулик, який насправді не зміг розслідувати фактично нічого, просто домовився з однокурсником, який залетів і відмазав його, і розпіарив себе, як національного героя, що повернув країні гроші.

Але насправді він підсунув державі велику свиню. Не треба утаємничувати ніякі рішення. Бо там і так не вказуються конкретні прізвища.

Ідентифікаційні дані фігурантів та будь-яких інших фізичних осіб НІКОЛИ не публікуються в судовому реєстрі – для цього їх замінюють словами: "ОСОБА1" та "ІНФОРМАЦІЯ1". Це в жодному разі не є підставою для приховування всього тексту рішення.

Ні для кого не секрет, що іноді правоохоронці самі під час розгляду справи на прохання та за якусь мотивацію роблять такі процедурні помилки, які дозволяють розвалити справу, або потім переглянути судове рішення. І ось маємо.

16 червня 2020 року суддя Касаційного кримінального суду в складі Верховного Суду Наталія Марчук, скасувала ухвалу апеляційного суду Донецької області від 24 травня 2017 року  про відмову в перегляді вироку Краматорського міського суду про спецконфіскацію коштів у сумі 1,5 млрд. доларів США.

Розгляд справи відбувся без участі засудженого, без ознайомлення з матеріалами справи й навіть без ознайомлення з ухвалою Апеляційного суду Донецької області, на яку була подана касаційна скарга. Що тепер буде?

29 липня Донецький апеляційний суд проведе перше засідання по перегляду вироку Краматорського міського суду по спецконфіскації.

У разі позитивного прийняття рішення, а у цьому мало хто сумнівається – рішення Краматорського суду буде опубліковане офіційно. А далі? Далі

Через примітивні та численні порушення законів з боку прокурорів адвокати офшорних фірм без проблем будуть повертати все конфісковане майно та гроші назад своїм клієнтам.

І винуватий у цьому буде Костянтин Кулик.

І ми маємо лише два варіанти: чи до цього привів його непрофесіоналізм, чи він працює на адвокатів офшорних компаній за визначений гонорар?

Я знаю правильну відповідь.

І наступного разу поговоримо, чому ж Костянтин Кулик пхає замість себе в пропащу справу стрілочниками Порошенка і Гонтарєву.