Перебірливість Академії банківської справи - 100 тисяч з бюджету ВНЗ

Дмитро Бобиренко

Експерт Бюро аналізу політики

11 вересня 2015

8 серпня 2015 року Українська академія банківської справи Національного банку України провела тендер з надання послуг з технічного обстеження стану будівель і споруд академії. По розташуванню учасників можна було б вивчати географію України - 9 компаній з Києва, Полтави, Херсону, Хмельницького, Дніпропетровська і Сум.

Здавалося б, ідеальний тендер, який можна ставити у приклад. Але є одне але - п'ять з дев'яти пропозицій було відхилено і причини відхилення викликають сумніви у здоровому глузді тендерної комісії. У результаті переможцем стало приватне підприємство "РОТОНДА-ЛЮКС" з пропозицією у майже 380 тис. грн.

Пропозиції

Однією з вимог до учасників була наявність довідки про надання у минулому аналогічних послуг і листів-відгуків від споживачів. Найнижчу цінову пропозицію - від ТОВ «Фундаментстроймакс», на 150 тис. грн дешевшу за пропозицію переможця, було відхилено через те, що "учасник у своїй пропозиції не надав листи-відгуки від всіх замовників, які зазначені у довідці про виконання аналогічних договорів".

Інший учасник з нижчою ціною, ТОВ «Хмельницьке Обласне Земельне Агентство» надало всі такі відгуки, але "відгуки від ТОВ «САТЕКА», ТОВ Трансміськбуд», ЖБК «Пересипкіно», ЖБК «Фенікс» не мають реєстраційного номеру. В листі Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 26.03.2014 року № 3304-05/9063-12 зазначається, що відповідно до «Уніфікованої системи організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлення документів» ДСТУ 4163-2003 (далі Вимоги ДСТУ 4163-2003) реєстраційний номер та дата є обов’язковими реквізитами будь-якого документа."

 Голова тендерної комісії Української академії банківської справи, Лєонов Сергій В’ячеславович, погодився прокоментувати ситуацію.

 «Ніяких нереальних чи завищених вимог до претендентів на цьому тендері поставлено не було. Минулого року через невідповідність тендерної документації, наданої організаціями, що приймали участь у конкурсі, Міністерство економічного розвитку та торгівлі змусило УАБС проводити тендер ще раз. Саме тому цього року, окрім наявності відповідного обладнання, ми наголошували на наданні усієї супровідної документації у відповідному вигляді. Щодо відмов, усім учасникам конкурсу було надіслано письмові пояснення причини їх програшу», - пояснив Лєонов.

Так, аби гарантувати високу якість послуг комісії встановлюють додаткові вимоги. Так, тендерна комісія зобов'язана дотримуватися букви закону у таких вимогах. Але подібні відхилення виглядають просто безглуздо і ціна такого вибору - більше 100 тис. грн з бюджету ВНЗ. Чи варте воно того? Питання риторичне.

Публікацію створено в рамках проекту «Створення і впровадження державної системи контролю за коштами «Відкритий бюджет», який впроваджується «Бюро аналізу політики» за фінансової підтримки Європейської Комісії в Україні. Цю публікацію було створено за підтримки Європейського Союзу. За зміст публікації повну відповідальність несе Дмитро Бобиренко. Зміст публікації не є відображенням офіційної позиції Європейського Союзу.