Парадокси

Віктор Бобиренко

Керівник експертної групи Бюро аналізу політики. Навчався в Національній академії державного управління. Магістр державного управління, політолог, політтехнолог. Вивчає ментальні риси та динамічний стан основних етносів сучасності. Спеціаліст з виборчих технологій.…

PLG_K2_UEF_SOCIAL_PROFILES

Сторінка у Фейсбук
01 травня 2021

1 травня – офіційно зараз день праці. Але він трансформувався з Дня міжнародної солідарності трудящихся.

Зараз розмежовані по галузям і офісам трударі вже давно не солідаризуються. Профспілки пригодовані власниками. І на боротьбу за права не звуть.

Але між тим, соціалістична психологія в українців жива-живісінька. Навіть серед тих, х то читав/бачив Собаче серце Булгакова.

Навіть знаючи фразу Шарікова «Взять всьо да і падєліть» і підсміюючись з персонажа – у глибині душі пост-совка фарза/ідея викликає захоплення.

До буржуїв і олігархів – гранична ненависть. Барига - погане слово. Тому, що раз багатий, значить вкрав у народу. А значить справедливість – це повернути все народу. Поділити.

Тому на ідеї «весна прийде – саджати будемо» - збирати електоральні врожаї – легко.

У нас соціалістичної чи комуністичної партії просто немає тому, що ідея  зашкварена. А у нашому випадку і пов’язана з Москвою.

І тому соціалістичні партії підміняють популістичні вожді – Юлія Володимирівна, Ляшко та іноді і «Свобода». Ну і сам Зеленський.

Ліберального електорату, який (умовно) уособлює ГОЛОС – відсотків 15-20.

Просто він фрагментований і у інших політ силах. Тобто – частково є у тій же Європейській солідарності. Просто там головна ідеологія – не відношення до власності – а Армія. Мова. Віра.

Висновок: спитайте людину, як вона ставиться до комунізму і соціалізму – вам скажуть, що дуже погано. А пошкребіться у підсвідомості, копніть – і побачите міртрудмай.

От сьогодні 1-е травня. А завтра Пасха. І от з релігією усе навпаки.

Спитай про віру. І виявиться, що відсотків 50-60 – вірують тільки на різдво і на Пасху. В решту днів якось за це не паряться.

Тобто десь пів-країни – заявляючи про віру – насправді віруючі – на всякий випадок. А що як він є насправді – і мені за косяки по життю потім прилетить?

Піду-ка я поставлю свічечку. Та посвячу паски. Розумієте парадокс?

У соціалізм вірять, але говорять що ні. У Бога не вірять, а кажуть – шо такі да.

Ми дуже цікавий народ.

Тому і вижили.