Освітяни Херсонщини продовжують купувати дороге вугілля у скандальної фірми

30 травня 2016

У травні 2016 року Комунальна установа «Іванівський районний центр по обслуговуванню закладів освіти, фізичної культури та спорту» Іванівської районної ради Херсонської області провів конкурсні торги на закупівлю кам’яного вугілля. Про це повідомляє «Вісник державних закупівель».

Бажаючих взяти участь у торгах зареєструвалося чотири фірми.

даток 1

Найдешевша пропозиція Товариства з обмеженою відповідальністю «Облтопвугілля» була відхилена як така, що не відповідає умовам документації конкурсних торгів. Так аргументував своє рішення тендерний комітет. Переможцем конкурсу стало Товариство з обмеженою відповідальністю «Херсон Вуглепостачання» з яким було укладено договір вартістю 521 тис. 478 грн. За умовами договору, копія якого була отримана мною у відповідь на запит на публічну інформацію, фірма-переможець поставить замовнику 70 тон вугілля марки ДГОМ (13-50) за ціною 2775 грн./т, а також 111 тон марки АС (6-13) вартістю 2948 грн./т.

даток 2

Ціни на вугілля, прописані в договорі, значно вищі за ринкові. Варто зазначити, що середня оптова ціна на вугілля марки АС на Херсонщині становить 2400 грн./т.

даток 3

Фірма-переможець активно виграє тендери на поставку вугілля освітнім установам Херсонщини. Дана закупівля не перша коли головний конкурент знімається з торгів із-за невідповідності документів, а  виграє «Херсон Вуглепостачання» з дуже завищеними цінами. Власником ТОВ «Херсон Вуглепостачання» є Садова Світлана Вікторівна. Фірма фігурує в розслідуванні справи про незаконне вивезення вугілля з непідконтрольних Україні територій Донецької області.

В жовтні 2015 року на станції «Красний Лиман» виявили 22 вагони з вугіллям марки антрацит, яке прямувало на підконтрольну Україні територію. Два вагони загальною вантажністю 138 тон призначалися саме ТОВ «Херсон Вуглепостачання». Оскільки вантаж не мав необхідних документів для підтвердження законності його перевезення, слідчі отримали дозвіл на арешт вугілля. При цьому у кримінальний справі вказується на факт сплати податків з виручених коштів постачальником цього вугілля ТОВ «РС «Проспера» до бюджету так званої «Донецької народної республіки», що є фінансуванням тероризму.

Публікацію створено в рамках проекту «Експертне співтовариство проти корупції у бюджетній сфері», який впроваджується «Бюро аналізу політики» за фінансової підтримки National Endowment for Democracy.