Нещодавно зареєстровані фірми отримують багатомільйонні замовлення від міста Суми

15 листопада 2016

Як ми вже зазначали у попередніх публікаціях, міським бюджетом міста Суми на 2016 рік управлінню капітального будівництва та дорожнього господарства Сумською міською радою виділено з бюджету розвитку 252 млн. грн., у  тому числі 77,7 млн. грн - на благоустрій території міста.

Складається враження, що певне коло осіб, дізнавшись про збільшення місцевих бюджетів після проведеної урядом бюджетної децентралізацією, вирішило на цьому наживитися. Для цього вони почали створювати фірми, на які за рішенням чиновників міської ради заходять мільйони гривень територіальної громади.

Так, у ході дослідження порталу публічних закупівель «Prozorro» та єдиного веб-порталу використання публічних коштів, стало відомо, що за останні чотири місяці на дві фірми, пов’язані між собою місцем реєстрації та засновником, було перераховано на виконання робіт більше ніж 3,7 млн.грн.

Мал.1

Мал.2

Причому одну з фірм - ТОВ «Оптімас» - було зареєстровано лише 05.04.2016 року, інша ж фірма - ТОВ «Брукстріт» зареєстрована 07.09.2016 року. Перші договори з ними було укладено вже в середині вересня 2016 року.

Мал.3

Мал.4

Постає питання: яким чином без проведення конкурентних тендерних процедур зазначені підприємства без досвіду роботи на ринку будівництва доріг та укладання тротуарної плитки було визначено виконавцями робіт на таку значну суму.

Примітно, що засновником ТОВ «Оптімас» та «Брукстріт» є славнозвісний Едуард Пінаєв, який свого часу був одним із засновників та директором ПП «КФ Консалтинг», щодо якої відкрито кримінальне провадження за привласнення коштів виділених у 2013 році підприємству на реконструкцію пішохідної доріжки біля оз. Чеха з влаштуванням лінії освітлення вартістю 3,26 млн.грн.

Мал.5

Публікацію створено в рамках проекту «Експертне співтовариство Східної України проти корупції у бюджетній сфері», який впроваджується «Бюро аналізу політики» за фінансової підтримки National Endowment for Democracy.