Сумський міський клінічний пологовий будинок провів тендер, у якому відхилив 5 найнижчих пропозицій

Дмитро Бобиренко

Експерт Бюро аналізу політики

15 березня 2017

Тендери, у яких масово відхиляються дешеві пропозиції, одразу привертають до себе увагу. Один з таких провів у кінці лютого Сумський міський пологовий будинок. Переможцем став ТОВ “Медсвіт”, а решта п'ять учасників були дискваліфіковані. Закуповувався у цьому тендері етиловий спирт у флаконах по 100 мл.

Протокол розкриття copy copy copy

Предмет закупівлі

Яка може бути підстава для такого відхилення? Можливо інша концентрація або емність флакону... Проте єдиним порушенням з боку учасників з боку комісії стало надання еквіваленту.

Рішення про відхилення

Серйозно? Еквівалент спирту? Окей, можливо це якась жахлива хімічна суміш, якою не можна користуватись у пологовому будинку. Але специфікація показує все той самий 70% етиловий спирт у флакончиках по 100 мл, просто під іншою назвою.

Вітасепт

Не зрозуміло для чого саме у тендерних документах було вказано конкретну назву препарату “70-екстра”. Наступного тижня після проведення торгів учасник, який подав найнижчу ціну спробував реабілінуватися і оновив свою пропозицію, запропонувавши постачати спирт саме під назвою “70-екстра”, за все ті ж 85 тис гривень замість 114 тис. Проте комісія проігнорувала цю заявку, підписавши договір з “Медсвітом”.

Публікацію створено в рамках проекту «Експертне співтовариство Східної України проти корупції у бюджетній сфері», який впроваджується «Бюро аналізу політики» за фінансової підтримки National Endowment for Democracy.