На Сумщині виборці відкликають сільського голову

фото підписи

18 грудня у 13 територіальних громадах Сумщини вперше пройшли вибори, а у Верхній Сироватці в цей день зареєстрували підписні листи за відкликання голови сільради – це також перший випадок на Сумщині, коли за заявою виборців до ТВК намагаються відкликати очільника сільради.

Представник ініціативної групи мешканців трьох сіл: Верхньої Сироватки, Стінки та Залізняк Микола Панасенко зареєстрував у територіальній виборчій комісії 1198 підписів з вимогою зняти з посади голови сільради Аллу Александрову. За словами голови територіальної виборчої комісії Людмили Кисляк, комісія протягом десяти днів повинна перевірити на справжність не менше 10% зареєстрованих підписів, а потім передати відповідне рішення до сільради, ТВК Сумського району та Партії простих людей, від якої і балотувалась Алла Александрова.

Причинами збору підписів Микола Панасенко називає невиконання Александровою своїх прямих функціональних обов’язків, в тому числі у плані освоєння державних коштів. Адже до держави були повернуті кошти, які цілеспрямовано були направлені на газифікацію сіл Залізняк і Стінки. Це більше 2 млн. гривень, і люди залишились без газу.

Крім цього 4 листопада цього року сільський голова сільради уклала договір на добудову дитячого садочку на суму 3,7 млн. грн. із ТОВ «БК Північ-проект».

У тендері приймали учать пов’язані особи  - ФОП Смірнова Світлана Михайлівна та ТОВ “КОЛПРО”, засновником та директором якого є таж Світлана Михайлівна. А останнє підприємство взагалі зареєстровано за десять днів до проведення тендеру.

Тендер виграло ТОВ «БК Північ-проект», яке перебуває на податковому обліку у м. Києві.

скрін1

Статутний капітал – 1 тисяча гривень та з моменту реєстрації у березні цього року до серпня, тобто до початку оголошення тендеру (26.09.16р.) це підприємство взагалі не вело господарської діяльності. На підприємстві офіційно працює лише 5 осіб. Однак директор вказує у тендерних документах про те, що на підприємстві наявні аж 19 працівників, при чому з них – три Тимошенко, по-двоє Малініч, Дехтяренко та Великодних.

Більше того, на думку фахівців-будівельників, умови тендеру щодо проведення добудови дитсадочку у місячний термін (із 04.11.2016 по 15.12.2016) фактично виконати не можливо. На лінку тендеру навіть є відповідний коментар з цього питання  - «Згідно ДБН, ДСТУ, технології виконання робіт, нормативний строк виконання даних робіт складає не менш 3 місяців».

Станом на 18 грудня роботи на території дитсадка досі не завершені.

фото садочок

  Публікацію створено в рамках проекту «Експертне співтовариство Східної України проти корупції у бюджетній сфері», який впроваджується «Бюро аналізу політики» за фінансової підтримки National Endowment for Democracy.