Махінація на смітті у Сумах - розслідування триває

Андрій Крамченков

Кандидат фізико-математичних наук, ексзаступник Голови Сумської ОДА з питань економіки, фінансів та промислової політики, член постійної комісії з питань бюджету у Сумській міській раді VII скликання, експерт з аналізу бюджетів

24 червня 2016

У рамках руху «Під контролем» експертами «Бюро аналізу політики» було викрито чергову махінацію міського голови Олександра Лисенка, та, відповідно, найбільшої у міськраді фракції «Батьківщина». Так, 23 червня, під час прес-конференції на тему «Махінація на смітті», експерти «Бюро аналізу політики»  розповіли про те, як  Олександр Лисенко та депутати від «Батьківщини» усвідомлено позбавили Суми сміттєсортувальної лінії, яка могла би подовжити термін експлуатації полігону для захоронення ТПВ, а відповідно і поліпшити екологічну ситуацію в місті.

У місті Суми вже давно є актуальною тема вивозу та сортування сміття. В результаті моніторингу та дослідження в рамках руху «Під контролем» експерти «Бюро аналізу політики» звернули увагу на те, що 28 січня 2015 року, коли СМР прийняла рішення, яким зобов’язала департамент інфраструктури провести новий конкурс на вивіз ТПВ (рішення №3953-МР). У Додатку 3 до цього рішення є пункт 6.7.14. про організацію роздільного збору відходів та спорудження станції сортування сміття.

Чому ж мешканці Сум досі цього не бачать? Хто не виконує рішення СМР? Кому це вигідно та до яких наслідків може призвести? З такими запитаннями експерти «Бюро аналізу політики» звернулися до депутата Сумської міської ради Андрія Крамченкова, який вивчав це на документальному рівні. Андрій Крамченков підтвердив, що дійсно є таке рішення сесії СМР від 28 січня 2015 року, є відповідний Додаток, у якому є пункт (6.7.14) про організацію роздільного збору відходів та спорудження станції сортування сміття. Утім, 3 лютого, коли на офіційному сайті СМР з’явилося оголошення про конкурс, цей пункт дивним чином зник з умов проведення конкурсу, і вже чомусь взагалі мова не йде про сортування сміття.

13515370 966620540123791 281611226 n

18 березня 2015 року сесія СМР розглядає питання про введення в дію рішення конкурсної комісії. Цікаво, що у процесі розгляду тодішній депутат Ярослав Куц «з голосу» вносить пропозицію відредагувати рішення конкурсної комісії, додавши в нього пункт з вимогою встановити сміттєсортувальну лінію в термін до 1 вересня чи 1 серпня. Прикметно, що саме фракція «Батьківщини» не голосує за цю пропозицію. Врешті, ця сесія СМР вводить в дію рішення конкурсної комісії, тим самим визнавши переможцями дві компанії – три чверті міста дісталося в обслуговування ТОВ «А-Муссон», одна чверть – ТОВ «Сервісресурс». Ці дві компанії отримують право обслуговувати місто аж до 30 квітня 2020 року. Звісно, в угодах, які місто уклало з ТОВ «А-Муссон» і ТОВ «Сервісресурс» про роздільний збір та сортування сміття немає ні слова.

Capture1

"А тим часом полігон для утилізації сміття стрімко заповнюється, – говорить Андрій Крамченков. – Сортування сміття дало б змогу збільшити час його безпечної експлуатації, оскільки зменшилася б кількість сміття, що вивозиться безпосередньо на полігон. Звичайно ж ми всі розуміємо, що такі глобальні речі, як сміттєва сортувальна станція, не можуть випадково зникати з нормативних документів та актів. Очевидно, що це комусь вигідно". 

Наразі розслідування триває. Експерти «Бюро аналізу політики» мають припущення щодо виявлення явної корупційної схеми по даній ситуації.