Херсонська область 2017 року у цифрах

23 березня 2017

Бюджет області — це наріжний фінансовий документ, який щорічно приймається обласними радами і визначає, як витрачатимуться фінансові ресурси впродовж всього наступного року. Херсонська обласна рада прийняла бюджет 29 грудня 2016 року. Це було третє засідання обласної ради з даного питання, впродовж попередніх двох вносилися правки. 

Для Херсонської області весь обсяг бюджету на 2017 рік сягає 4,202 млрд гривень. З них  615 млн  — це власні надходження, і майже 3,6 млрд гривень — субвенції держави.

Бюджет

З власних коштів найбільшу частку становить податок на доходи фізичних осіб(ПДФО), за рахунок якого отримано 381 млн гривень. Ще 22 млн гривень — це податок на прибуток підприємств і стільки ж принесла рентна плата за користування надрами та ресурсами. Ще 185 млн заробили бюджетні установи, за рахунок надання ліцензій, адміністративних чи інших послуг. Отже для області головний ресурс, за допомогою якого вона отримує прибуток — люди, а не копалини чи заводи. Тому зростання торгівлі чи заробітної плати на кілька відсотків принесе більше плодів, ніж відкриття чергового заводу.  

Доходи copy copy copy copy copy copy copy

Субвенції copy copy copy copy

Субвенції покривають витрати на державні функції, передані обласному рівню: пільги, соціальні виплати, забезпечення функціонування освітніх і медичних закладів на балансі області. Найбільше коштів йде на різноманітний соціальний захист, медицина і освіта разом займають всього близько 30% від всіх субвенцій. Херсонська область отримала, також, дотації у розмірі 236 мільйонів гривень, що дозволило збалансувати бюджет. 

Як і у більшості місцевих бюджетів, на Херсонщині вже кілька років поспіль спостерігається зростання доходів, яке перевищує темпи інфляції. Так, за останній рік бюджет збільшився з 3,04 млрд до 4,2 млнд гривень, тобто більше ніж на чверть. Податкові надходження зросли з 268 до 431 мільйона — майже на 60%!  Водночас варто відзначити причини такого зростання - це відбувається за рахунок децентралізації фінансів і передання коштів у розпорядження на місця, економіка зростає далеко не так швидко.

Видатки по галузях copy                                

Більш цікава видаткова частина. Вона майже ідентична дохідній у загальній сумі становить 4,194 млрд гривень.

Найбільшим обсягом ресурсів розпоряджатиметься Департамент фінансів — 2,5 млрд гривень. На цю установу покладена виплата субсидій, пільг, допомоги малозабезпеченим та інші види соціального захисту. Ці видатки повністю покриваються за рахунок субвенції з державного бюджету.

Наступним за розміром розпорядником коштів є Департамент охорони здоров"я Херсонської обласної державної адміністрації — він отримає 740 млн гривень, з них 123 млн не покриваються субвенцією і взяті “з кишені” області. Ці гроші будуть розподілені наступним чином:

- Підготовка кадрів медичними училищами  - 44 млн гривень

- Стаціонарна допомога і утримання лікарень  - 463 млн

- Швидка допомога  - 104 млн

- Санаторне лікування дітей - 22 млн

- Поліклініки -  3 млн

- Проведення належної медико-соціальної експертизи (МСЕК) -  7,9 млн

- На заходи у галузі охорони здоров'я  - 40 млн

- На лікування хворих на цукровий діабет - 18 млн гривень.

Наступні у переліку — освітяни. Управління освіти, науки та молоді отримає у 2017 році 413 млн гривень. Окрім цільових державних коштів (159 млн), дана галузь буде фінансуватись за рахунок отриманої з державного бюджету дотації (124 млн). Таким чином область витратить 126 мільйонів власних коштів на освіту.

На балансі області не знаходяться звичайні школи та дитячі садки — це сфера компетенції міст і селищ. Компетенція області - інтернати, спеціалізовані школи, коледжі та  училища. Найбільше коштів витрачається на професійно-технічні заклади (115 млн), школи-інтернати для дітей, які потребують корекції розумового або фізичного розвитку (90 млн), звичайні школи-інтернати (71 млн), та заклади з поглибленим вивченням певних предметів (38 млн).

Видатки освіта

Специфікою бюджетного розпису Херсонської області є те, що освітні заклади можуть бути віднесені до інших управлінь. Так, медичними училищами завідує департамент охорони здоров'я, художніми школами — управління культури і так далі. Ці заклади залишилися поза діаграмою, але проаналізовані окремим рядком у відповідних управлінь.

Управління культури отримало у 2017 році 102,9 млн гривень. З них 33,8 млн підуть на на освітні заклади у сфері культури, інші кошти розподіляться від різноманітними культурними установами. Як саме показано на діаграмі: 

Видатки культура      

Управління фізична культури і спорту витратить на утримання дитячо-юнацьких спортивних шкіл та забезпечення проведення спортивних зборів і змагань 29 млн гривень.

Ще 10 мільйонів піде на утримання обласної ради на її апарату, 8 млн отримає Управління капітального будівництва і 49 млн гривень буде витрачено на агропромисловий розвиток і “заходи з проведення лабораторно-діагностичних, лікувально-профілактичних робіт, утримання ветеринарних лікарень та ветеринарних лабораторій”.

Всі проаналізовані вище кошти — це так звані “видатки споживання”. Тобто вони спрямовані не на розвиток економіки і громади, а на утримання вже існуючої інфраструктури. На розвиток мали би йти кошти спеціального “Бюджету розвитку”, але там передбачено лише 17 млн гривень на все про все. Це менше пів відсотка від всіх коштів, тому єдиний вихід для Херсонщини — подавати проекти у Державний фонд регіонального розвитку і намагатись отримати гроші там, бо у себе на 2017 рік обласна рада такої розкоші не передбачила.

Весь перелік проектів у бюджеті розвитку помістився у одну табличку:

Табличка бюджет розвитку1 1757175031 o

Загалом, бюджет Херсонської області багато в чому відстає від середніх показників по Україні і отримує менше податкових надходжень, ніж сусіди, через що жорстко обмежений у ресурсах, тому збалансованість і значне підвищення доходів за останні роки є хорошою тенденцією для області. 

Публікацію створено в рамках проекту «Експертне співтовариство Східної України проти корупції у бюджетній сфері», який впроваджується «Бюро аналізу політики» за фінансової підтримки National Endowment for Democracy.