Кадетський конкурс і "Prozorro" поки що не "подружились"

Дмитро Бобиренко

Експерт Бюро аналізу політики

16 квітня 2017

2-3 квітня 2017 року Кадетський корпус імені Харитоненка провів одночасно десять закупівель на суму у 1,2 млн гривень. При цьому вартість кожної з них не перевищувала 200 тис. гривень — тобто межі, за якою є легальними тендери без конкуренції. Тому всі десять разів єдиним учасником і переможцем стала ФОП Гуща Ірина Миколаївна, яка весь наступний рік постачатиме до Кадетського корпусу весь перелік продуктів харчування: овочі, сир, рибу, молочні продукти і т.п.

Тендери copy copy

Вся сума закупленого, як вже було зазначено вище, перевищує мільйон гривень. Виникає питання — чому не було проведено тендеру і навіщо закупівля дробилася на десять частин, якщо постачальник все одно один? Відомості з державного реєстру про постачальника показали, що ФОП-переможець був зареєстрований 15 березня 2017 року.

Витяг з реєстру

І вже за три тижні після реєстрації ця юридична особа отримує підряди з шістьма нулями у чеку. Непоганий старт для бізнесу.

Ціни, по яких будуть постачатися продукти — на верхній границі ринкової вартості, а деякі перевищують її. Так, риба кадетам надійде за ціною 80 грн/кг. За цією ціною її пожна знайти у супермаркетах. Проте, оптова ціна, яка мала би використовуватися при таких обсягах, близько 65 грн/кг.

Риба

Хек ціна

Найбільша переплата очікується за яйця, які будуть постачатись по 27 грн/10штук. Дана ціна завищена  на 25% навіть для цін з супермаркету.

Яйця

     Яйця ціна

Навіть декілька відсотків переплати у великих закупівлях, на зразок цієї, виливаються у десятки тисяч гривень розтрати. Використання “сірих” методів для уникнення конкурсу, новостворений постачальник та високі ціни на продукти — у купі це як мінімум нераціональне витрачання бюджетних коштів, а максимум — всі симптоми схеми з незаконного збагачення.

Публікацію створено в рамках проекту «Експертне співтовариство Східної України проти корупції у бюджетній сфері», який впроваджується «Бюро аналізу політики» за фінансової підтримки National Endowment for Democracy.