Розпил бюджету по-харківськи

Олександр Сулима

Експерт Бюро аналізу політики з аналізу державних закупівель, співзасновник Харківської ініціативної групи “Досить красти” e-mail: sashkomortum@gmail.com

20 березня 2013

Не так давно ми опублікували інформацію про сумнівні держзакупівлі у Харківській області. Суть у тому, що близько 2-ох місяців назад з інтервалом у декілька днів харківські районні управління освіти проводили закупівлі цукру для харчування школярів. Кілька слів про кожну закупку.

Управління освіти адміністрації Жовтневого району Харківської міськради провело торги 21 грудня 2012 року на закупівлю 16 000 кг цукру. Переміг ФОП Ус В.І. з ціновою пропозицією 7,8 грн. за кіло.

А до цього, 14 грудня 2012 року, Управління освіти адміністрації Орджонікідзевського району Харківської міськради на чолі з Катериною Михайлівною Кучеренко провело тендер на закупівлю 30 850 кг цукру. Цього разу перемогла ФОП Ігнатьєва І.В. з 7,8 грн. за кілограм цукру.

Не відстаючи від своїх колег, Управління освіти адміністрації Ленінського району Харківської міськради також оголосило торги на закупівлю 16 000 кг цукру. Розкриття тендерних пропозицій відбулося 20 грудня 2012 року. Переможцем вийшов ФОП Фокін Є.Ю. з 7,8 грн. за одиницю товару.

Важко не помітити, що три нібито незалежні тендерні комітети обрали трьох нібито незалежних постачальників з однаковою ціною товару. І вона чомусь не нижче ринкової.

Як вже раніше повідомлялося, за даними Українського науково-дослідного інституту продуктивності агропромислового комплексу, станом на 18 грудня 2012 року цукор коштував 5,79 грн. за одиницю товару. Висновок очікуваний – скоріше за все, наші гроші осіли у кишенях найнятих суспільством управлінців.

І власне тут починаються гарні новини. Ми разом з нашим партнером з Харківської обласної ради депутатом Іваном Григоровичем Варченко зробили запити до відповідних установ на отримання копій угод про закупівлі.

 1

2 3

 

На жаль, ми маємо сумний досвід: якщо запит робить звичайний громадянин України, то чиновники знаходять сотні причин для відмови, незважаючи на п. 5 ст. 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Доклавши масу зусиль і залучивши до роботи депутатів (без їх звернень нам прийшлося б довго добиватися інформації від установ), ми все ж отримали відповіді від усіх трьох управлінь освіти. Їх суть полягає в тому, що через деякий час після складання договорів з ФОП-никами були укладені так звані додаткові договори. У цих нових угодах закупівельні ціни вже значно ближчі до ринкових і майже не відрізняються від інформації на вищезгаданому сайті НДІ ПАПК. Сумніваємося, що додаткові угоди були б укладені, якби не інформаційні запити.

Далі мовою чисел. Якщо станом на 25 грудня 2012 р. Управління освіти адміністрації Ленінського району закуповувало 16 тонн цукру за ціною 7,8 грн. на загальну суму 124 800 грн., то згідно з Додатковою угодою за 15 січня 2013 року загальна сума становить 108 800 грн.

zakupovuvalo

Зверніть увагу, додаткова угода нібито з’явилася в той самий день 15 січня. ЇЇ поява обґрунтована «зменшенням середніх ринкових цін». Тобто дивним чином за декілька годин середня ціна зменшилась!

Управління освіти адміністрації Орджонікідзевського району раніше купувало цукор за 7,8 грн. на загальну суму 222 300 грн., а уклавши додаткову угоду з ФОП Ігнатьєва І. В. від 14 січня цього року, вони купуватимуть цукор за ціною 6,70 грн. на 190 950 грн.

uklavshy

Приклад своїх колег-освітян наслідує і Управління освіти адміністрації Жовтневого району. Управління теж помітило сезонні знижки на цукор і зменшило ціну закупівлі з 7,8 грн. до 6,69 грн., знизивши суму закупівлі з 120 900 грн. до 103 821,50 грн.

78

65

Таким чином, завдяки нашим зусиллям чиновники передумали купувати дорогий цукор і, скориставшись «сезонними знижками» (так було сказано в одній з додаткових угод!), заощадили 64 400 бюджетних гривень!!!

Зупинятися на цьому ми не збираємося, бо підозрюємо, що тендерна документація була підроблена, і за це хтось має понести відповідальність.

Звісно засмучує, що таких спритних посадовців, котрі наживаються за наш кошт, безліч. Але наш мікроприклад показав, що боротьба має сенс і приносить результати!

 

Олександр Сулима,

Харківська ініціативна група «Досить Красти»,

експерт Бюро аналізу політики