Єнакієве - Суми. 1 тайм. 94 : 0

Олег Медуниця

Експерт з питань бюджету та децентралізації. Член Комітету Верховної Ради з питань бюджету VII-VIII скликань. Брав участь у процесах розробки та впровадження бюджетної реформи, адміністративно-територіальної реформи та реформи децентралізації. Навчався…

PLG_K2_UEF_SOCIAL_PROFILES

Сторінка у Фейсбук
05 травня 2011

Або "справедливий" розподіл субвенсій з держбюджету між своїми і чужими


Нещодавно була запущена в інформаційний простір теза про успішність регіональної влади на Сумщині в справі залучення іноземних інвестицій. Проте інвестиції бувають різні. Одні з них інфраструктурні. Як правило, влада здійснює їх через бюджетне фінансування.

Щорічно уряд підтримує території та громади через надання субвенцій на соціально-економічний розвиток. Це не єдиний спосіб надати підтримку місцевим бюджетам. Наприклад, в минулому році стабілізаційний фонд профінансував будівництво "конче" необхідного нашій області об’єкту – психдиспансеру.

Сватаючи в коаліцію міським депутатам від "Рідного міста" місцевих регіоналів голова ОДА обіцяв багате придане у вигляді державних та обласних коштів. Курчат звичайно по осені рахують, але ми спробуємо зазирнути в інкубатор.

Аналіз розпорядження КМУ «Про затвердження переліку об'єктів, що фінансуються у 2011 році за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на соціально-економічний розвиток» показав чого варті обіцянки губернатора Чмиря. Даний документ спрямовує ДОДАТКОВІ гроші на розвиток територій. До бюджету міста Єнакієве - 94,200 млн. грн. До бюджет міста Суми - 0 грн. Для порівняння - сусідній Чернігів - 30,5 млн. грн. Кошти в Єнакієве підуть на благоустрій скверу Берегового (того самого, якій допомагав Януковичу в його нелегку юність), міські дороги, ремонт фасадів і навіть 2,5 млн. грн. на ремонт єнакіївських ліфтів.

Чому стільки на Єнакієве? Є версія, що через те, що це рідне місто Януковича. Є версія інша: оточення гаранта було вражене відео-опитуванням жителів Єнакієве.