Чорнобильці з Донецького майдану (оновлено)

Олег Медуниця

Експерт з питань бюджету та децентралізації. Член Комітету Верховної Ради з питань бюджету VII-VIII скликань. Брав участь у процесах розробки та впровадження бюджетної реформи, адміністративно-територіальної реформи та реформи децентралізації. Навчався…

PLG_K2_UEF_SOCIAL_PROFILES

Сторінка у Фейсбук
06 грудня 2011

На телеканалі TВi 1 грудня Микола Княжицький приймав двох чоловіків – учасників протестної акції чорнобильців у Донецьку. Точилася змістовна розмова ув поміркованому стилі та спокійній атмосфері.

Спробую і я поділитися своїми враженнями про почуте й побачене.

У цій розмові простежувалося якесь узагальнення поняття «винної в бідах чорнобильців влади». Таке собі нарікання бабці на місцевому базарі, яка всі свої негаразди пояснює одним: «Государство таке», забуваючи при цьому, що «государство» – це і голова сільради, і Президент. Благо, що у нас вибудована чітка «вертикаль влади». А тому думати, що якісь хлопці з МНСу прибігли і розкидали намет чорнобильців – марно. Без благословення зверху нічого не робиться.

Під час розмови у студії ТВі жодного разу не згадувалася роль Президента, як гаранта Конституції, а відтак – прав і свобод громадян. На запитання Миколи Княжицького щодо мети приїзду співбесідників до Києва, пояснили, що хочуть змобілізувати людей на підтримку їхніх вимог. Бо це зробили вже Луганськ, Дніпропетровськ, Львів. Чекав, що почую, і про Харків. Промовчали…

А ще співрозмовники Миколи Княжицького звернули увагу на те, що, не зважаючи на брак грошей у бюджеті, тротуари вулиць міста Києва заставлені дорогими авто. От де вороги! І як сказав один із них: «В Донецьку такого немає».

Кілька разів під час бесіди звучало: «Донецький майдан». Цікаво, з якою метою: підтягтися до рівня Майдану 2004 року, чи принизити його? Бо події, як на мене, неспівмірні.

Не виключаю, що акції чорнобильців, при повній, беззастережній підтримці їхніх вимог, можуть, а мабуть так воно і є, використовуватися при з’ясуванні стосунків між «конкретними пацанами», які сьогодні «банкують» при владі.

Оновлено

Мої припущення підтвердили журналісти ТВі, які відзняли на відео «прощання чорнобильців з Києвом»

«12 чорнобильців, які голодували у столичному парку поблизу Кабінету Міністрів, поїхали з мітингу на «Лексусі» та «Шкоді».

8 грудня близько першої години дня, до табору чорнобильців навпроти кабінету міністрів приїхав заступник мера Лисичанська Максим Головньов, повідомляє телеканал ТВі. Чиновник запропонував землякам зібрати речі і поїхати додому.

«Там їм пообіцяли стаціонар та санаторно-профілактичне лікування. Для перевезення чорнобильців під табір протестувальників у супроводі ДАІ підігнали позашляховик марки «Лексус» та легковик «Шкода» з київськими номерами», – уточнили журналісти телеканалу.

До багажного відділення автомобілів чорнобильці повантажили валянки та інші теплі речі. Один із чорнобильців зняв пов’язку «голодую» і промовив: «Прощай Киев. Привет Донбасс». Інший підійшов до друзів з Луганська і прошепотів: «Ребята, извините, что так вышло. Я не знаю, почему наши договорились, а ваши нет».

Після цього частина чорнобильців посідали до автівок і поїхали у невідомому напрямку. У цей час до табору голодуючих підтягнули декілька патрулів міліції. Окрім цього, ситуацію контролювали люди в цивільному з портативними відеокамерами.

«Все, що відбувалося, мало ознаки чітко спланованої акції», – повідомляють журналісти ТВі Мирослав Откович та Роман Недзельський, яким вдалося зафіксувати на відео цю подію. Ексклюзивні подробиці події та відверті зізнання чорнобильців дивіться у неділю у підсумках на телеканалі ТВі о 20.30

Повідомляє "Українська правда"