13 айфонів. Хто вкрав конфісковані на Сумщині гаджети?

06 березня 2017

Історія

19 квітня 2015 року на станції «Конотоп» у поїзді «Одеса - Москва» митники виявили не задекларовані гаджети фірми Appel: 16 айпадів та 55 айфонів загальною вартістю понад 1,3 млн. гривень. 

3 червня 2015 року суддя Ковпаківського райсуду м. Суми Віктор Князєв постановив конфіскувати гаджети на користь держави.

Зберігались дані пристрої спочатку на Сумській митниці, після опису були передані до ДП «Інформюст», потім на складах ДП «Сетам», яке надає послуги з реалізації та безоплатної передачі конфіскату.

постанова

Травень 2016 року – громадські організації людей з обмеженими можливостями « Спортивний клуб інвалідів «Фенікс» та «Народна академія творчості інвалідів» звернулись до Державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Сумській області з проханням передати для їхніх потреб конфісковані пристрої. Проте відповіді на своє звернення вони не отримали, тому звернулись до суду. Таке відношення до інвалідів Сумський окружний адмінсуд назвав бездіяльністю виконавчої служби. Вже у 2017 році Харківський апеляційний суд залишив без задоволення скаргу виконавчої служби Сумщини на рішення Сумського окружного адмінсуду.

19 грудня 2016 року відбулося засідання комісії по розпорядженню конфіскованим майном Державної виконавчою служби Сумщини. Претендентів було більше 30, так серед них були організації та установи, які опікуються сиротами та інвалідами, заявки подавали і « Спортивний клуб інвалідів «Фенікс» та «Народна академія творчості інвалідів». Але своїм рішенням комісія айфони та айпади безкоштовно передала не громадським організаціям, а ГУ Нацполіції в Сумській області. Представник поліції, аргументуючи заявку правоохоронців, на засіданні комісії пояснив, що пристрої необхідні для роботи оперативних підрозділів, це дасть можливість співробітникам вільного доступу до системи «Цунамі» (центр управління нарядами міліції), що в свою чергу покращить оперативність реагування на правопорушення.

Грудень 2016 року.  З’ясовуючи принципи роботи системи «Цунамі», виявили що для зв’язку з центром управління правоохоронці використовують програму Lis-M, яка прописана для пристроїв, які працюють на операційній системі Android, а передані гаджети фірми Appel працюють на IOS.

Lis-M

Січень 2017 року.  Під час приймання на баланс гаджетів поліція виявила по 13 айфонам невідповідність інформації у поданих документах: невідповідність вказаних у документах IMEI (унікальний міжнародних ідентифікатор мобільного обладнання) з IMEI на пристроях, частина не відповідає заявленому класу пристроїв.

6 січня 2017 року було розпочате кримінальне провадження за фактом крадіжки, вчиненої у великих розмірах.

Публікацію створено в рамках проекту «Експертне співтовариство Східної України проти корупції у бюджетній сфері», який впроваджується «Бюро аналізу політики» за фінансової підтримки National Endowment for Democracy.