1,7 мільйонів гривень за м’ясо від Криворізького відділу освіти

10 січня 2017

Відділ освіти виконкому Центрально-Міської районної у місті ради провів конкурс щодо закупівлі яловичини. У конкурсі взяли участь два ФОП, які постійно конкурують у державних закупівлях. Є підозри, що ці підприємці перебувають у змові.

Між начальником відділу освіти та ФОП Кравченко Світлана Вікторівна 10 січня було укладено договір на поставку 17 900 кг м’яса. Відповідно до договору, кг м’яса коштує 95 грн, що перевищує ринкову ціну яловичини.

Додаток 1 Протокол договору

Додаток 23

Відповідно значну суму було переплачено замовником.

До того ж перемогу у конкурсі отримало підприємство, яке запропонувала на 268 тис грн. дорожчу ціну.

Додаток 4 Розкриття пропозицій

Цікавим є факт відмови від участі у конкурсі ФОП Шиян Катерина Володимирівна. Конкурсна комісія визнала пропозицію ФОП задовільною, проте сам учасник не подав документи у відповідний термін. 

Додаток 5 Відхилення пропозиції Шиян

Детальніше вивчення діяльності двох ФОП показало, що підприємці часто конкурують між собою на конкурсах державних закупівель. Зокрема, не відбулись дві закупівлі, які планувалось провести на Криворіжчині. Учасників конкурсу було дискваліфіковано, через відсутність спеціалістів.

Додаток 67

Але ще цікавішим є факт того, що працівник ФОП Кравченко має медичну книжку видану ФОП Шиян. Також ціна за кг відповідно до цих двох конкурсів вища у ФОП Шиян, а у досліджуваному тендер вищу ціну пропонує ФОП Кравченко.

Сподіваємось, подальші спостереження за діяльністю цих ФОП дозволять зробити чіткі висновки щодо їх доброчесності. 

Публікацію створено в рамках проекту «Експертне співтовариство Східної України проти корупції у бюджетній сфері», який впроваджується «Бюро аналізу політики» за фінансової підтримки National Endowment for Democracy.